Kakvu smjesu odabrati za novorođenče

Stručnjaci za dojenje vjeruju da svaka žena može dojiti. Međutim, ako mlada majka nije uspjela uspostaviti laktaciju ili je dojenje nemoguće iz medicinskih razloga, tada će se dijete hraniti mliječnom formulom. Naravno, umjetno hranjenje nije u stanju zamijeniti dojenje, ali ako je potrebno, bit će dobra alternativa. I ovdje mnoge majke imaju pitanje, koju formulu odabrati za novorođenče, čiji je sastav što bliži sastavu majčinog mlijeka.

Sastav dojenčadi

Po svom sastavu nijedna mliječna formula ne može u potpunosti zamijeniti majčino mlijeko. Čak su i najpoznatiji samo složeni organsko-kemijski proizvodi. Kako bi njihov sastav bio što bliži majčinom mlijeku, dodaju im se posebne komponente koje pomažu djetetovom tijelu da se pravilno razvija, raste i bori protiv zaraznih bolesti.

Koje su važne hranjive tvari koje dječja mliječna hrana sadrži:

 • Bjelančevine. Majčino mlijeko sadrži 0,8 do 1,2 grama proteina na 100 grama. Neki proizvođači vjeruju da bi njegov sadržaj trebao biti nešto veći nego u majčinom mlijeku, jer je kravlji protein manje probavljiv. Ostali proizvođači dodaju proizvodu 1,2 grama proteina na 100 grama, pokušavajući time ovu količinu približiti količini u dojkama. Međutim, većina još uvijek sadrži 1,4 grama ove tvari..
 • Odnos sirutke i kazeina važan je pokazatelj prilagodljivosti proizvoda. U majčinom mlijeku omjer je 80:20 prema 60:40. U mliječnoj formuli namijenjenoj djeci mlađoj od 6 mjeseci ovaj bi pokazatelj trebao biti prisutan. Ako ima više kazeina, tada se smatra kazeinom i nije prilagođen.
 • Taurin. Ova aminokiselina dodaje se svim smjesama. Neophodan je za razvoj vida, živčanog sustava, kao i za bolju apsorpciju masti. Njegova količina je 4-5 grama na 100 grama.
 • Biljna ulja. Nekoliko vrsta biljnih ulja (palmino, repice, soje, suncokreta, kokosa) dodaje se svim mješavinama mlijeka. Neki proizvođači (Similak, Nanny) ne dodaju palmino ulje i ulje uljane repice u svoj proizvod, smatrajući ih štetnima za djetetovo tijelo. Međutim, ta su ulja odobrena za hranjenje beba..
 • Masne kiseline (linolenska, lininska, dokozaheksaenska, eikozopetaenska). Neophodni su za izgradnju i funkcioniranje stanica, razvoj mozga i mrežnice..
 • Laktoza (mliječni šećer). Važno za razvoj djece. Laktoza poboljšava procese probave, poboljšava apsorpciju minerala, pospješuje razvoj lakto i bifidobakterija.
 • Prebiotici. Pospješuje rast korisnih bakterija u crijevima.
 • Probiotici. Pomaže probavi, jača imunološki sustav i bori se protiv alergija i infekcija.
 • Nukleotidi. Te su tvari važne za razvoj djeteta, sudjeluju u metabolizmu, izgradnji DNA, RNA, jačaju imunološki sustav.
 • Vitamini i minerali. Sve mliječne formule sadrže više vitamina i minerala nego u majčinom mlijeku, jer je njihova apsorpcija nešto lošija.
 • Kolin. Tvar je neophodna za živčani sustav.

Vrste adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad

Širok raspon adaptiranih mliječnih mlijeka dostupan je u trgovinama i ljekarnama. Čak se i iskusna mama može zbuniti oko izbora. Stoga ćemo u nastavku razmotriti što su oni..

Prema dosljednosti, adaptacije za dojenčad jesu

Tekuća hrana je gotova hrana koju treba samo podgrijati. Pakirani su u posebno pakiranje Tetra Pak, u količini od 200 ml. Pros: uravnoteženi omjeri, sterilnost, ušteda vremena tijekom pripreme. Protiv: kratak vijek trajanja, skupa cijena, teško je pronaći u trgovinama.

Suho - u obliku praha, koji se razrjeđuje s toplom prokuhanom vodom u pravom omjeru. Prašak je pakiran u kartonsku kutiju ili metalnu limenku, u količini od 350 do 1200 grama (ovisno o proizvođaču). Oni se lako mogu naći u trgovinama i ljekarnama, imaju dugotrajno skladištenje, prikladni su za upotrebu i transport..

Prema dobi

Pri odabiru adaptiranog mlijeka za dojenčad, uzmite u obzir dob djeteta. Na ambalaži proizvođači navode broj:

 • 0 ili "pre" - za prerano rođenu djecu ili djecu s niskom porođajnom težinom,
 • 1 - za bebe od rođenja do 6 mjeseci,
 • 2 - za bebe od 6 mjeseci do 1 godine,
 • 3 - za djecu stariju od 1 godine.

U pogledu sastava, adaptirana mlijeka za dojenčad dijele se na:

 • Prilagođeno. Dizajniran za bebe od rođenja do 6 mjeseci. Njihov je sastav što bliži majčinom mlijeku i sadrži sve potrebne elemente za pravilan razvoj i rast djeteta..
 • Djelomično adaptiran. Takve smjese sadrže veći sadržaj bjelančevina, vitamina i minerala, kao i škrob i saharozu. Kalorični su i namijenjeni su djeci od 6 mjeseci.
 • Neprilagođeni. Smjesa je napravljena od mlijeka u prahu. Uz to dodaju mu se iste komponente kao i u adaptiranim i djelomično prilagođenim. Sastav također sadrži kazein koji se slabo apsorbira u djetetovom tijelu. Stoga ih treba uvesti u prehranu djeteta nakon 8 mjeseci..

Po ljekovitim svojstvima

Ljekovite mliječne formule namijenjene su bebama sa zdravstvenim problemima.

 • Fermentirano mlijeko. Propisuje se djeci uz hranu (1-2 puta dnevno) kod problema s gastrointestinalnim traktom (disbioza, crijevna infekcija, kolike, proljev, zatvor, rahitis, smanjeni imunitet).
 • Za prerano rođenu i malu djecu s manje porođajne težine (manje od 3 kg). Te smjese sadrže veliku količinu bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala.
 • Hipoalergena. Dodijeljeno djetetu sklonom alergijskoj reakciji uzrokovanoj prethodno korištenom smjesom. U hipoalergenima nema proteina kravljeg mlijeka, a po svom se nutritivnom sastavu ne razlikuje od uobičajenog. Umjesto toga dodaje se hidrolizirani protein..
 • Antireflux. Propisani su za djecu koja često pljuju. Smjesa sadrži posebne komponente koje je čine gušćom, sprječavajući njezino oslobađanje iz želuca.
 • Bez laktoze. Sastav je bez laktoze. Namijenjeno dojenčadi s nedostatkom laktaze (intolerancija na laktozu) - nesposobnost dječjeg tijela da probavi mliječni šećer.
 • Soja. Sastav sadrži izolat sojinih proteina dobiven iz soje umjesto proteina kravljeg mlijeka. Dodijeljeno djetetu s alergijama na hranu, ako hipoalergijska smjesa ne odgovara.
 • S visokim udjelom željeza. Prikazano djeci starijoj od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije s nedostatkom željeza. Pedijatar će propisati smjesu ako je razina hemoglobina u djetetovoj krvi niska. Također su propisani suplementi željeza.

Pri odabiru smjese za dijete, prije svega, trebali biste se obratiti pedijatru!

Kako odabrati smjesu

Pri odabiru mliječne formule, trebali biste se usredotočiti na sljedeće:

 • novorođeno dijete dobiva samo prilagođenu formulu;
 • hrana se odabire prema dobi djeteta;
 • u slučaju zdravstvenih problema ili poteškoća u probavi hrane, kupuje se ljekovita smjesa;
 • ako je moguće, odaberite onu koja je bogata vitaminima i mineralima, ne sadrži ulja palme i uljane repice;
 • pri kupnji pripazite na rok trajanja, kao i na cjelovitost ambalaže;
 • dječja hrana kupuje se samo u specijaliziranim prodavaonicama, ljekarnama;
 • odabrane smjese trebalo bi biti puno u najbližoj trgovini.

Pakiranje hrane

Proizvođači proizvode mliječne formule u različitim pakiranjima - limenkama i kartonima. I ovdje se kuha pitanje - koje odabrati za novorođenče i koje su razlike. Sve ovisi o preferencijama roditelja i financijskim mogućnostima. Smjesa u metalnoj limenci je skuplja od kartonske, zbog visoke cijene ove vrste ambalaže. Štoviše, njihov se sastav ne razlikuje. Limenka je jednostavna za upotrebu, za razliku od kartonske kutije.

Kako prepoznati je li smjesa neprikladna

Nažalost, nije uvijek moguće djetetu odmah odabrati prehranu s umjetnim mlijekom. Stoga bi roditelji trebali pomno nadgledati djetetovu reakciju..

Znakovi da formula nije prikladna za vašu bebu:

 • osip i crvenilo na koži;
 • opaža se zatvor ili proljev;
 • stolice s bijelim mrljama (hrana se slabo probavlja);
 • tutnjava, plinovi, nadutost, crijevne kolike pojavile su se u trbuhu;
 • beba je nemirna, plače, ne može izdržati potreban interval između hranjenja;
 • uočava se regurgitacija nakon jela;
 • slabo debljanje;
 • nemirno spava, često se budi noću.

Ako se reakcija pojavila u prvim danima korištenja novog proizvoda, ne biste trebali žuriti s prebacivanjem djeteta u drugu smjesu. Morate nastaviti hraniti još 2-3 dana. Često neugodni simptomi nestanu čim se djetetovo tijelo navikne na ovu prehranu..

Ocjena adaptiranog mlijeka za dojenčad

Nutrilon Premiun (Nutrilon)

Proizvođač: Nutricia (Rusija).
Prosječna cijena: 419 rubalja za 400 gr.

Dobra prehrana koju pedijatri često savjetuju. Nutrilon sadrži sve potrebne tvari za rast i razvoj djeteta. Jača imunološki sustav, sprječava pojačano stvaranje plina, kolike u dojenčadi, poboljšava funkcioniranje gastrointestinalnog trakta i naseljava crijeva korisnim bakterijama. Hrana sadrži polinezasićene masne kiseline, nukleotide potrebne za razvoj mozga i vida.

Prikladno pakiranje, dobro razrjeđivanje.

Mane: Sadržaj lecitina, palminog i kokosovog ulja, nema probiotika.

NAN Premiun (NAS)

Proizvođač: Nestlé (Švicarska).
Prosječna cijena: 434 rubalja za 400 gr.

Uključeno u ljestvicu najboljih adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad. Proizvodi se od 1867. Hranjive tvari i vitamini uključeni u prehranu pozitivno utječu na probavni sustav, jačaju imunološki sustav, pomažu djetetovom tijelu da pravilno raste i razvija se.

Također je osigurano prikladno pakiranje s dobro prianjajućim poklopcem, zaseban odjeljak za spremanje žlice.

Hrana je prikladna za pripremu, ne pjeni se i ne stvara grudice.

Mane: Ne sadrži prebiotike, količina laktoze veća je nego u majčinom mlijeku, što smjesi daje bjelji slatkasti okus.

Nestogen (Nestogen)

Proizvođač: Nestlé (Švicarska).
Prosječna cijena: 300 rubalja za 350 gr.

Hrana sadrži prebiotike koji pomažu crijevima, vitamine, elemente u tragovima, masne kiseline potrebne za rast dječjeg tijela.

Protiv: nedostatak probiotika, nukleotida, kao i polinezasićenih masnih kiselina (Omega-3 i Omega-6), potrebnih za formiranje inteligencije, živčanog sustava, vida. Ne sadrži palmino ulje. Prisutnost maltodekstrina (melase) za gušću hranu i dugotrajnu sitost.

Neprikladno kartonsko pakiranje za skladištenje.

Nutrilak Premiun (Nutrilak)

Proizvođač: Infaprim (Rusija).
Prosječna cijena: 270 rubalja za 350 gr.

Hrana ima jedinstveni uravnoteženi sastav, sadrži polinezasićene masne kiseline (Omega-3 i Omega-6) potrebne za razvoj mozga, živčanog sustava, vida, prebiotike - za rast korisne crijevne mikroflore, luteina - za zaštitu mrežnice od UV zraka, nukleotide - za razvoj imuniteta i stvaranje gastrointestinalnog trakta. Smjesa je također bogata vitaminima i mineralima.

Ne sadrži repicu, palmino ulje, saharozu, škrob.

Mane: sastav sadrži maltodekstrin, kartonsku ambalažu.

HiPP kombiotik (hipp)

Proizvođač: HiPP (Njemačka).
Prosječna cijena: 460 rubalja za 350 gr.

Hipp formula za dojenčad sadrži sve potrebne tvari za razvoj i rast novorođenčeta - polinezasićene masne kiseline (Omega-3 i Omega-6), probiotici, prebiotici, biljna ulja, taurin, selen, jod, laktobacili. Sadrži i nukleotide koji jačaju bebin imunološki sustav i štite ga od infekcija. Karakteristična značajka je prisutnost željeza, askorbinske i folne kiseline u sastavu. Stoga je indiciran za bebe s anemijom..

Ne sadrži maltodekstrin, šećer, škrob. Hrana je dobrog okusa i dobro je razvedena.

Mane: Sadržaj palminog ulja.

Similac Premium (Similak)

Proizvođač: Abbott (Danska).
Prosječna cijena: 460 rubalja za 400 gr.

Similac Premium široko se koristi u bolničkoj i neonatalnoj intenzivnoj njezi. Veliki plus - u sastavu nema palminog ulja. Sadrži nukleotide, prebiotike, probiotike, lutein, taurin, vitamine, minerale i druge hranjive sastojke potrebne za razvoj djeteta. Prehrana doprinosi stvaranju normalne stolice, uklanja zatvor i pomaže dječjem tijelu u apsorpciji kalcija. Dobro se razvodi i ne pjeni se.

Mane: Omjer sirutke i kazeina je 50:50, što nije baš pogodno za bebe. Sadrži kokosovo ulje, saharozu. Procuri pokrov.

Dijete

Proizvođač: Nutricia (Rusija)
Prosječna cijena: 230 rubalja za 300 gr.

Sastav sadrži mnoge korisne komponente: nukleotide, prebiotike, taurin, karnitin, vitamine i minerale. Također, hrana sadrži polinezasićene masne kiseline (Omega-3 i Omega-6) i aminokiselinu L-triptofan (uključeni u proizvodnju hormona serotonina - hormona "dobrog raspoloženja"). Lako se razvesti.

Protiv: Sadrži palmino ulje, sojin lecitin, velike količine maltodekstrina. Smjesa je vrlo pjenastog i slatkastog okusa. Kartonska ambalaža.

Frisolac zlato (Frisolak)

Proizvođač: Friso (Nizozemska).
Prosječna cijena: 470 rubalja za 400 gr.

Frisolac Gold je visoko adaptirana hrana koja sadrži mliječnu sirutku, koja uklanja pojavu alergija kod djeteta. Sadrži i vitamine, minerale, nukleotide, prebiotike, probiotike, riblje ulje, kolin, ulje uljane repice s niskim udjelom eruka i druge korisne tvari. Dječje tijelo ga lako apsorbira, zahvaljujući uravnoteženom sastavu. Ugodnog je okusa.

Lako se razrjeđuje, ne pjeni se, opremljen je preciznom žlicom za mjerenje.

Mane: prisutnost palminog ulja, maltodekstrina. Navedena količina željeza i minerala nije istina. Skupa cijena.

Sastav prikazan u smjesama nije konačan. Proizvođači redovito mijenjaju i poboljšavaju sastav svojih proizvoda.

Mješavina mlijeka za bebu odabire se pojedinačno. Tako se događa da skupa hrana izaziva alergije, zatvor, kolike, a njezin jeftini konkurent dobro odgovara. Stoga je glavni kriterij odabira dobrobit djeteta. Ako je beba vesela, normalno se deblja i čvrsto spava, tada je izbor pravilno napravljen!

TOP 10 najboljih formula za dojenčad za novorođenčad: koju kupiti, prednosti i nedostaci, recenzije

Majčino mlijeko je nesumnjivo najbolje što žena može dati svojoj novorođenoj bebi. Međutim, postoje situacije u kojima dojenje nije moguće. Tada mliječna formula dolazi u pomoć roditeljima. Razvijen je kao umjetno hranjenje bebe i kao dodatno hranjenje zajedno s majčinim mlijekom. Formula za dojenčad sastoji se od prirodnih sastojaka - sirutke, mlijeka u prahu, proteinskog hidrolizata, vitamina i mineralnog kompleksa. Zbog prirodnosti smjese, djetetovo tijelo ih savršeno apsorbiraju i ne štete mu. Zahvaljujući smjesi prima i sve potrebne elemente u tragovima i vitamine koji doprinose pravilnom razvoju djeteta..

Ali raspon smjesa se neprestano širi, a izbor postaje sve teži. Stoga smo odlučili pomoći mladim roditeljima i sastavili ocjenu najbolje adaptirane mliječne hrane koja udovoljava svim prehrambenim i sigurnosnim zahtjevima..

TOP 10 najboljih formula za dojenčad za novorođenčad

Ocjena najboljih smjesa uključuje sljedeće marke i proizvode:

 • Kabrita 1 zlato;
 • NAN (Nestle) 1 OptiPro;
 • NUTRILON (Nutricia) 1 Premium;
 • NAN (Nestle) OptiPro 1 Hipoalergijski;
 • Nutrilon Pepti alergija;
 • FRISO FRISOPEP AS;
 • NAN Nestle Pre;
 • Similac (ABBOTT) Neoschur;
 • NUTRILON (NUTRICIA) 1 KISELO MLIJEKO;
 • NUTRILAK PREMIUM KISELO MLIJEKO.

Dalje, pogledajmo bliže analizu svakog od predstavljenih proizvoda. Navest ćemo njihove značajke, prednosti i nedostatke te karakteristične značajke. Nadamo se da će vam članak pomoći da bolje razumijete smjese i odaberete najsigurniji i najkvalitetniji proizvod za svoju bebu. Želimo vam ugodno čitanje!

Kabrita 1 Zlato

Prilagođena formula za bebe od rođenja do 6 mjeseci. Sastav ne sadrži kravlje mlijeko, zamijenjeno je kozjim. Odlikuje se najboljom probavljivošću, beba neće osjetiti nelagodu nakon upotrebe. Među sastojcima su i masne kiseline koje su važne u razvoju mozga i vida te stvaranju jakog koštanog sustava kod djeteta..

Dobod 0 do pola godine
Težina, g400
Sastavkozje mlijeko, linolna i linolenska kiselina

Cijena: od 857 do 949 rubalja.

profesionalci

 • ne sadrži bojila i konzervanse;
 • nema šećera i kravljeg mlijeka;
 • potiče brzu asimilaciju i normalizaciju probave;
 • sadrži prebiotike, probiotike i bifidobakterije;
 • jača imunitet djeteta.

Minuse

 • ima lažnjaka;
 • teško je pronaći u trgovini.

Vrlo dobra smjesa, komplementarna hrana započela je od drugog tjedna, jer sam imala poteškoća s mlijekom i bilo je puno stresa, s vremena na vrijeme su nestajali. Klinac ne doživljava kolike, smjesa jede sa zadovoljstvom. Primijetili smo poboljšanje općeg stanja, posebno u hladnim i nestabilnim razdobljima, smanjio se rizik od bolesti. Preporučuje se mladim roditeljima.

NAN (Nestle) 1 OptiPro

Pakiranje, u g400, 800
Doba bebeod rođenja
Sastavmasne kiseline DHA i ARA, bifidobakterije BL

Cijena: od 326 do 399 rubalja.

profesionalci

 • ne sadrži palmino ulje, šećer i škrob;
 • utvrđeni kompleks potiče rast i razvoj djeteta;
 • velika zapremina (postoje pakiranja od 400 i 800 g);
 • sadržaj kiseline - pantotenska i folna.

Minuse

Izvrsna mješavina po razumnoj cijeni. Kupujemo veliko pakiranje, traje dugo. Klinac je počeo rjeđe pljuvati, spava prilično čvrsto, mirno. Tehnike izračunavamo sami, ali upute sadrže preporuke.

NUTRILON (Nutricia) 1 Premium

Smjesa ima jedinstveni sastav i kompleks. Sadrži niz prebiotika koji doprinose stvaranju zdrave crijevne mikroflore i smanjuju rizik od bolesti u djeteta. Masne kiseline poboljšavaju i ubrzavaju razvoj mozga i vida. Vitamini i minerali daju djetetu pravilan rast. Pogodno za bebu od prvog dana nakon rođenja.

Komponenteprebiotici, minerali i vitamini, masne kiseline
Dobod 1. dana
Težina, g350, 400, 800

Cijena: od 375 do 401 rubalja.

profesionalci

 • sadrži korisne komponente i prebiotike;
 • ne sadrži škrob i šećer;
 • lako se razrjeđuje u vodi prikladne temperature;
 • ne uzrokuje probleme s probavnim traktom;
 • lako pronaći u prodaji.

Minuse

 • ima specifičan miris.

Smjesa je kupljena za dijete od prvog rođendana i povremeno je hranjena. Svidjela mi se jednostavnost razrjeđivanja i odsutnost negativnih reakcija iz tijela - alergijskih reakcija. Klinac nije pod stresom, osjeća se sjajno i mi smo mirni za njega.

NAN (Nestle) OptiPro 1 Hipoalergen

Hipoalergijska formula pogodna je za bebu od prvih dana nakon rođenja. Sastav je što bliži majčinom mlijeku, uravnotežen, osigurava ispravan i skladan mentalni i tjelesni razvoj djeteta. Proizvod poboljšava imunitet i smanjuje rizik od razvoja zaraznih bolesti. Napravljena je mješavina visokokvalitetnih i sigurnih sirovina.

Težina u g400
Komponentežive bifidobakterije, vitamini
Dobod rođenja

Cijena: od 616 do 700 rubalja.

profesionalci

 • hipoalergen;
 • lako probavljivost sastava;
 • vitaminsko-mineralni kompleks;
 • bez mliječnih bjelančevina, šećera i škroba.

Minuse

 • poteškoće uzgoja u toploj vodi.

Banka je relativno skupa, prije toga je stečen drugačiji sastav, ali ponestalo je u trgovinama, a kasnije je uklonjena iz prodaje. Odlučili smo ne odustati od komplementarne hrane, uzeli su NAS Optipro iz Nestléa. Bio sam zadovoljan hipoalergenim i učinkovitim sastavom, smjesa se dugo čuva, a pakiranje traje dugo. Što se tiče omjera cijene i kvalitete, jedan je od najboljih, preporučujem.

Nutrilon Pepti alergija

Suho prilagođeni proizvod služi se djeci od prvih dana života. Ima hipoalergenski sastav i smanjuje nelagodu djece koja pate od alergija na hranu. Napravljeno na bazi hidroliziranih proteina sirutke. Sadrži prebiotike. Idealno za hranjenje beba s probavnim problemima. Pomaže kod atopijskog dermatitisa, smanjuje osip i iritaciju.

Dob djetetaod 0 do 6 mjeseci
Težina u g400
Sastavkompleks masnih kiselina ARA i DHA

Cijena: od 870 do 910 rubalja.

profesionalci

 • dobro topljiv u vodi na različitim temperaturama;
 • ugodan za okus;
 • sadrži kompleks vitamina i minerala;
 • hipoalergenski proizvod koji su dokazali stručnjaci.

Minuse

Smjesa je dovoljno dobra. Unatoč impresivnoj cijeni, smjesu smatram jednom od najboljih među modernim proizvodima. Otapa se u vodi, lako se kuha. Ugodan okus ne plaši bebu, a hranjenje je puno brže. Općenito, nema prigovora, smjesa zaslužuje moje pozitivne komentare.

FRISO FRISOPEP AS

Formula za dojenčad razvijena je prema posebnoj formuli. Pogodno kao hranjiva hrana i dopunska hrana za bebe s znakovima alergije na hranu. Proizvod sadrži kazein hidrolizat koji brzo ublažava simptome akutnih alergijskih reakcija. Prije kupnje i uporabe preporuča se konzultiranje sa stručnjakom. Ima gorak okus, ali ova je karakteristika tipična i karakteristična za smjese ove vrste.

Sastojcinukleotidi, linolna i linolenska kiselina
Težina paketa, g400
Dobod 0 do 12 mjeseci

Cijena: od 999 do 1060 rubalja.

profesionalci

 • visoka učinkovitost i sigurnost komponenata;
 • nedostatak konzervansa i boja, umjetnih aditiva;
 • ne uzrokuje probleme s probavom i regurgitacijom;
 • lako se razrjeđuje u toploj vodi.

Minuse

Dobra hipoalergenska smjesa ublažava negativne simptome i pomaže bebi da skladno raste i razvija se. Okus je gorak, ali dijete u principu ne reagira nekako negativno, ne ispljune i ne djeluje tijekom hranjenja. Svakako preporučujem!

NAN Nestle Pre

Hrana je namijenjena nedonoščadi jer im je potrebna posebna briga i prehrana. Ima uravnoteženi kompleks sigurnih i hipoalergijskih komponenata. Stručnjaci su radili na razvoju smjese uzimajući u obzir potrebe djece s ozbiljnom prekomjernom težinom. Nije prikladno za bebe alergične na bjelančevine kravljeg mlijeka, prije početka dojenja preporučuje se konzultiranje s pedijatrom i imunologom. Kao dio omega-3 i omega-6 - elemenata koji jačaju imunitet beba.

Dob djetetaod 0 mjeseci
Težina u g400
Sastavomega 3 i omega 6

Cijena: od 649 do 799 rubalja.

profesionalci

 • smjesa se lako probavlja i brzo se probavlja;
 • optimalan omjer kalcija i fosfora;
 • ne sadrži arome, bojila, škrob i šećer;
 • hipoalergenski i siguran vitaminski kompleks.

Minuse

 • postoji individualna netolerancija i kontraindikacije.

Isprva je bebi bilo potrebno posebno hranjenje kako bi se brže udebljala. Smjesu smo odabrali s liječnikom, stvarno je prikladno razrijediti i hraniti. Dijete se počelo brzo oporavljati, nije se razboljelo, a imunitet mu je bio jak. Posebna zahvala programerima i liječniku na korisnom sastanku.

Similac (ABBOTT) Neoschour

Prehrambeni sastav ubrzava rast i razvoj djeteta. Nedostatak težine brzo nadoknađuju nukleotidi i biljne masti. Poboljšava se imunitet, smanjuje se rizik od razvoja opasnih zaraznih bolesti kod beba. Količina laktoze u proizvodu je smanjena, a time i rizik od stvaranja plinova. Beba neće iskusiti nelagodu i kolike.

Sastojcipovećane količine proteina i kalorija, vitamina i minerala
Dobod 0 do 12 mjeseci
Težina, g370

Cijena: oko 630 rubalja.

profesionalci

 • povećana količina proteina, visok sadržaj kalorija;
 • nedostatak palminog ulja i razornih komponenata, škroba i šećera;
 • sadrži samo vitamine i minerale, nukleotide.

Minuse

Izvrstan proizvod pogodan za malu djecu. Nekoliko je puta prepisivala smjesu pacijentima, a odnijela je i vlastitoj bebi. Preporučujem kao liječnik i kao majka. Ali prvo, posavjetujte se sa stručnjacima, jer postoje kontraindikacije, posebno individualna netolerancija na neke komponente.

NUTRILON (NUTRICIA) 1 KISELO MLIJEKO

Prilagođena smjesa povoljno djeluje na probavni sustav djeteta. Proizvod se dobiva dubokom fermentacijom i dodavanjem potrebnih bakterija. Djetetov probavni sustav može se lako nositi s apsorpcijom hranjivih sastojaka, prirodni enzimi poboljšavaju probavu, probavu laktoze i oslobađaju dijete nelagode i nelagode u trbuhu. Sastav je što bliži majčinom mlijeku, posebno zbog razine kiselosti.

Težina paketa, g400
Sastavsoj bakterija
Dobod 0 do 18 mjeseci

Cijena: od 550 do 585 rubalja.

profesionalci

 • učinkovitost smjese, dokazana klinički i istraživanjem;
 • nedostatak šećera, boja i GMO-a;
 • bifidobakterije poboljšavaju probavu i pridonose normalnom razvoju djetetovog probavnog sustava;
 • lako pronaći u trgovinama.

Minuse

Smjesa definitivno zaslužuje pažnju. Prodaje se u gotovo svim trgovinama, ljekarnama i supermarketima. Sastav je siguran, u većini slučajeva smjesa je univerzalna, čak i ako dijete ima individualnu netoleranciju na određene proizvode i alergije na određene komponente. Preporučujem, jer ga koristim drugu godinu u hranjenju.

NUTRILAK PREMIUM KISELO MLIJEKO

Smjesa ima izvrstan sastav masti, ne sadrži boje i štetna ulja (na primjer, palmu i repicu). Pruža odgovarajuću prehranu i razvoj djeteta, posebno onog sa slabim probavnim sustavom. Poboljšava izdržljivost i imunitet.

Dobod 0 mjeseci
Težina, g400
Sastav smjeseomega-3, omega-6, bifidobakterije

Cijena: od 320 do 350 rubalja.

profesionalci

 • sastav poboljšava probavu i opće stanje djeteta;
 • ne izaziva alergijsku reakciju;
 • smjesu razvijaju stručnjaci uzimajući u obzir potrebe dječjeg tijela.

Minuse

Smjesa je dobra, hranim je drugom djetetu, nije bilo odstupanja ni alergija. Prodaje se gotovo posvuda, lako se razvodi u vodi ugodne temperature. Djeca su sretna i zdrava, a mi smo mirni za njih.

Savjeti za odabir

Pri odabiru formule za novorođenče, obratite pozornost na nekoliko glavnih aspekata:

 • Sastav smjese. Trebao bi biti bez šećera i škroba, konzervansa i boja, aroma. Smjese se temelje na nukleotidima i prebioticima, jer doprinose razvoju djeteta, njegovog mozga i vida, a imaju i pozitivan učinak na probavne procese.
 • Dobljeno dijete Brojevi su naznačeni na paketu, pročitajte ga prije kupnje. Usredotočite se na izraze "zadovoljavajući", "udobnost".
 • Dostupnost proizvoda. Izvrsni miksevi ne prodaju se svugdje. Stoga upotrijebite proizvod koji naglo ne nestaje s polica, jer prekvalifikacija djeteta iz jedne smjese u drugu nije laka..
 • Bebina reakcija. Kad započinjete s hranjenjem, promatrajte bebu, njegovo stanje i stolicu. Obavezno kontrolirajte alergijske reakcije, ako se pojave, savjetujemo vam da promijenite smjesu.
 • Prije početka dohrane konzultirajte se sa specijalistima i pedijatrima. Nakon prikupljanja analiza, stručnjak će dobiti cjelovitu sliku i dati konkretne preporuke u vezi s smjesama i njihovim sastavom..

TOP 15 najboljih mliječnih formula za novorođenčad

Raspon dojenačkih mliječnih proizvoda je ogroman. Neznatno se razlikuju po sastavu, preporučenoj dobi upotrebe te po individualnim karakteristikama i potrebama djeteta. Unatoč ovom obilju, niti jedna formula ne zamjenjuje zdravstvene dobrobiti majčinog mlijeka. Pri odabiru mliječne formule za novorođenče, trebate se posavjetovati s pedijatrom i samostalno proučiti sastav.

Prva godina djetetova života vrlo je važna u smislu prilagodbe i restrukturiranja tijela na uvjete novog okruženja. Stoga, u nedostatku stvaranja majčinog mlijeka, majka bi trebala vrlo odgovorno pristupiti izboru njegove zamjene. Praktično svaka mješavina sadrži vitamine i minerale neophodne za zdrav razvoj mozga, imunološkog i vizualnog sustava. No postoje srodne tvari koje možda neće odmah donijeti vidljivu štetu, ali ni od njih ne biste trebali očekivati ​​ništa dobro. Takve tvari uključuju: palmino ulje, konzervanse, škrob, šećer.

 1. Kriteriji izbora
 2. Najbolja hipoalergena formula za dojenčad
 3. Nutrilon (Nutricia) hipoalergen (od rođenja) 400 g
 4. BIBICOL Nanny Classic (od rođenja do 1 godine) 800 g
 5. Friso Frisolas Gold PEP (od 0 do 12 mjeseci) 400 g
 6. Najbolja adaptirana formula za dojenčad za prerano rođenu djecu i djecu male težine
 7. MAMAKO Premium (od 12 mjeseci) 800 g
 8. Materna Extra Care Sensitive (0-6 mjeseci) 400 g
 9. Similac (Abbott) NeoShur (od rođenja) 370 g
 10. Najbolja dječja formula za kolike i zatvor
 11. Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 mjeseci) 375 g
 12. Nutrilon (Nutricia) Comfort (od 6 mjeseci) 800 g
 13. Friso VOM 2 (6-12 mjeseci) 400 g
 14. Najbolja mješavina bez laktoze
 15. Similac (Abbott) Alimentum (od rođenja) 400 g
 16. Humana SL (od rođenja) 500 g
 17. Nutrilak (InfaPrim) Premium soja spremna za jelo (od rođenja) 200 ml, 1 komad.
 18. Najbolja formula za dojenčad protiv refluksa
 19. Materna Extra Care A.R. (od 0 mjeseci) 400 g
 20. Nutrilak (InfaPrim) Premium antirefluks (od rođenja) 350 g
 21. Bellakt AR (od rođenja do 12 mjeseci) 400 g

Kriteriji izbora

Smjese dolaze u suhom ili tekućem obliku. Suhe mješavine najčešće vidimo na policama trgovina i ljekarni. Budući da imaju duži vijek trajanja, dulje traju i ekonomičnije izlaze pri kupnji. Tekuće smjese su proizvodi gotovi za upotrebu koje treba samo dovesti na potrebnu temperaturu. I u skladu s tim, prilikom otvaranja paketa, on se dugo ne čuva. Ovisno o pristupu formule majčinom mlijeku, postoje adaptirana, djelomično prilagođena i neprilagođena. Sve ovisi o modificiranim kravljim proteinima u srcu smjese. Ova komponenta izvrsno djeluje na dječje tijelo i može izazvati alergijske reakcije. Prilagođeni su za raniju dob i ne predstavljaju posebnu opasnost za zdravlje bebe. Neprilagođeni su teže probavljivi, bolje ih je dati od pola godine, temelje se na neprerađenom mlijeku u prahu.

Većina umjetnog hranjenja temelji se na kravljem mlijeku, ali budući da je bogato laktozom, postoje mješavine s kozjim mlijekom, gdje je puno manje. Postoje i mješavine bez mliječnih proizvoda, koje se temelje na sojinim proteinima ili hidrolizatu mlijeka.

Smjesa se odabire prema individualnim zahtjevima djeteta. Obavezno obratite pažnju na dob naznačenu na pakiranju. Budući da za svako dobno razdoblje postoje različite doze hranjivih sastojaka i hranjivih sastojaka. Ako beba ima problema, na primjer, alergije, bolove u trbuhu, nezdravu crijevnu mikrofloru ili nedostatak potrebnih vitamina ili minerala, trebate odabrati posebnu smjesu čije je djelovanje usmjereno na rješavanje postojećih komplikacija i normalizaciju rada tijela. Ne biste trebali slijepo slijediti tuđe primjere i savjete, bolje je kombinirati ih sa svojom odlukom i razviti svoje vlastito mišljenje. Izbor smjese također ovisi o preferencijama djeteta. Reći će vam točno koja mu je smjesa ukusna i što prihvaća njegovo tijelo (bez osipa, crvenila, uznemirenog stanja). Stoga isprva ne biste trebali kupovati velika pakiranja. Nadgledajte cjelovitost ambalaže i datum isteka.

Svjesno shvatite što dijete prima s hranom. Da biste tada znali što ostaviti i što zamijeniti. Ako je majka zadovoljna sastavom proizvoda, a ne vidi nikakve sumnje u korisnost, ovo je prvi korak ka pozitivnoj odluci..

Najbolja hipoalergena formula za dojenčad

Nutrilon (Nutricia) hipoalergen (od rođenja) 400 g

Ova djelomično prilagođena smjesa izvrsna je ako je vašem djetetu izložen rizik od alergije. Nalazi se u prikladnoj, širokoj limenoj limenci. Dobna granica do šest mjeseci. Kvaliteta udovoljava međunarodnim zahtjevima. Proizvedeno u Nizozemskoj. Ima kratak vijek trajanja. Mnogi liječnici to preporučuju..

 • nije preskupo;
 • ne sadrži konzervanse, šećer, škrob;
 • uključuje prebiotike.

BIBICOL Nanny Classic (od rođenja do 1 godine) 800 g

Osnova smjese je kozje mlijeko isporučeno s ekološki čistih teritorija Novog Zelanda. Prilagođenu formulu mogu hraniti i potpuno zdrava i beba s netolerancijom na kravlje proteine. Mekane strukture za probavu i ugodnog nježnog okusa. Dobro za bebe od prvih mjeseci života.

 • bez šećera, konzervansa, palminog ulja, škroba;
 • maksimalna sličnost s majčinim mlijekom;
 • sadrži masne kiseline koje promiču zdrav mozak i razvoj vida.
 • vrlo visoka cijena.

Friso Frisolas Gold PEP (od 0 do 12 mjeseci) 400 g

Posebno za djecu koja ne podnose kravlje mlijeko i laktozu. Rijetko koja mješavina ne pomaže kod alergija. Zemlja podrijetla Nizozemska. Ugodnog je okusa. Sastav zadovoljava sve sigurnosne mjere. Može utjecati na promjenu stolice. Metoda razrjeđivanja detaljno je naznačena na kutiji. Razrijedite strogo u skladu s navedenim mjerenjima u tablici, inače se mogu pojaviti nezdrave posljedice.

 • sadrži prebiotike;
 • povoljno djeluje na zdravu konzistenciju stolice;
 • ima komponente potrebne za zdrav razvoj tjelesnih sustava.
 • sadrži palmino ulje;
 • nezgodno pakiranje.

Najbolja adaptirana formula za dojenčad za prerano rođenu djecu i djecu male težine

MAMAKO Premium (od 12 mjeseci) 800 g

Višenamjensko dječje piće, među ostalim je u vrhu. Utječe na prevenciju nekoliko probavnih poremećaja odjednom. Posebno formulirani od strane stručnjaka za djecu s intolerancijom na kravlje proteine. Vrlo je nježan za djetetov probavni sustav. Vrlo je prikladan za upotrebu, na poklopcu staklenke nalazi se poseban nastavak za mjernu žlicu, što eliminira vjerojatnost gubitka. Nije gorkastog okusa, ugodne arome. Proizvođač Španjolska.

 • uključuje prebiotike, probiotike, bifidobakterije;
 • vrlo bogat i koristan sastav;
 • ne sadrži palmino ulje, konzervanse, škrob;
 • sprečava kolike i zatvor.

Materna Extra Care Sensitive (0-6 mjeseci) 400 g

Smjesa za zasićenje malog tijela korisnim tvarima koje doprinose učinkovitom debljanju i postizanju pokazatelja norme kod prerano i zaostale djece. Što bliže majčinom mlijeku. Zemlja podrijetla Izrael.

 • utječe na razvoj od moždane aktivnosti do normalne stolice.
 • ima ne baš ugodan miris;
 • tijekom kuhanja trebate se potruditi, inače se može smjestiti na dno u obliku pire krumpira;
 • može biti teško pronaći na prodaji;
 • malo ga ljudi koristi, teško je čuti povratne informacije o kvaliteti od drugih roditelja.

Similac (Abbott) NeoShur (od rođenja) 370 g

Utječe na stvaranje i jačanje imunološkog sustava. Sadrži tvari za izgradnju kostiju. Zbog potrebnog broja kalorija u smjesi, novorođenče brzo dobiva na težini.

 • veliki popis minerala i vitamina;
 • ne sadrži palmino ulje, konzervanse.
 • mogu nastati pjena i mjehurići zraka;
 • nezgodno za pripremu (mogu se pojaviti grudice, prašak nije potpuno otopljen).

Najbolja dječja formula za kolike i zatvor

Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 mjeseci) 375 g

Djelomično prilagođeni premium spoj - lako probavljiv. Posebnost je u tome što se prerađeni protein razgrađuje na manje elemente. To rezultira laganom osjetljivošću na proizvod. Ova vrsta komplementarne hrane zauzima jedno od prvih mjesta u mnogim ocjenama.

 • normalizacija stolice;
 • bez palminog ulja.

Nutrilon (Nutricia) Comfort (od 6 mjeseci) 800 g

Proizvođač istražuje otprilike pola stoljeća kako bi smjesu učinio što bližom prirodnom, majčinom, majčinom mlijeku. Preporučuje se za glavno hranjenje i za dohranu beba.

 • poboljšava crijevnu mikrofloru.
 • sadrži palmino ulje i škrob.

Friso VOM 2 (6-12 mjeseci) 400 g

Da bi se stvorila željena konzistencija, koristi se guma rogača, ovo je puno bolja zamjena za škrob. Usmjeren na izbjegavanje regurgitacije. Crijevo reagira dovoljno blago na desni, pa stolica bez zatvora.

 • veliki sastav vitamina i minerala;
 • tvori snažni imunitet u borbi protiv alergena;
 • prihvatljiva cijena.
 • sadrži palmino ulje;
 • skupa cijena.

Najbolja mješavina bez laktoze

Similac (Abbott) Alimentum (od rođenja) 400 g

Protein je fino podijeljen, to olakšava apsorpciju hrane u crijevima i ne uzrokuje alergije. Potrebno je puno vremena da se dijete navikne na smjesu. Prvo poslužite u malim obrocima. Na internetu možete pronaći velik broj foto i video recenzija o ovoj mješavini kako biste je bolje upoznali prije kupnje. Napravljeno u Americi.

 • Bez palminog ulja, konzervansa, boja, glutena i GMO-a;
 • usmjeren protiv stvaranja plinova;
 • masti i ugljikohidrati tijelo dobro apsorbira.

Humana SL (od rođenja) 500 g

Glavni sastojak bez laktoze je prerađeni, rafinirani protein soje. Djeluje i terapijski i profilaktički. Preporučljivo je provesti test osjetljivosti prije hranjenja (pokušajte malo). Pomiješani prah ne može se dugo čuvati. Smjesa 1. stupnja, prikladna za djecu do 1 godine. Njemački proizvod.

 • mala cijena;
 • ima ugodan, slatkast okus;
 • kratak vijek trajanja.
 • sadrži palmino ulje.

Nutrilak (InfaPrim) Premium soja spremna za jelo (od rođenja) 200 ml, 1 komad.

Tekuća smjesa u pakiranjima za jednokratnu uporabu, jednolike konzistencije koja ne zahtijeva razrjeđivanje i isključuje mogućnost nastanka grudica. Gotova jela mogu potaknuti sumnju u njihovu kvalitetu. No, s obzirom na činjenicu da je vrlo malo gotovih smjesa, praktički se nema s čime usporediti.

 • prikladan za upotrebu na cesti, na ulici;
 • nema potrebe brinuti se za pripremu hrane za dijete unaprijed.
 • sadrži palmino ulje, škrob.

Najbolja formula za dojenčad protiv refluksa

Materna Extra Care A.R. (od 0 mjeseci) 400 g

Ljekovita mješavina koju je odobrila pedijatar pomaže u prevenciji regurgitacije djeteta. Najučinkovitiji i najispravniji izbor među ostalim smjesama. Pogodno i za zdravu i za nedonoščad. Nije učinkovit protiv alergija. Zemlja podrijetla: Izrael. Ista tvrtka također proizvodi žitarice (mliječne i bez mliječnih proizvoda) za prvo hranjenje. Za neku djecu prijelaz na sljedeću fazu dohrane unutar iste tvrtke ne zahtijeva dodatnu obuku.

 • praktički bezopasan sastav, jedina iznimka je škrob.

Nutrilak (InfaPrim) Premium antirefluks (od rođenja) 350 g

Suha mješavina koja se prodaje u kartonskoj kutiji koja nekim roditeljima može stvoriti nelagodu. Ima dobar i zdrav sastav, bez sumnjivih sastojaka. Klinički je dokazan antirefluksni učinak. Potpuno prilagođen, ovo eliminira mogućnost drugih probavnih problema. Pogodno za djecu mlađu od godinu dana. U skladu s pravilima, upute nije teško uzgajati.

 • relativno primjerena cijena.
 • teško ga je naći na prodaji;
 • mali broj ljudi koji su koristili ovu smjesu;
 • nema vrlo atraktivan okus i mirisna svojstva;
 • nije prikladno pakiranje.

Bellakt AR (od rođenja do 12 mjeseci) 400 g

Neprilagođena bjeloruska smjesa. Ima duži vijek trajanja, što baca sumnju na korisnost i kvalitetu. Uzgajati je lako. Doprinosi održavanju zdravog crijevnog okoliša, zahvaljujući prirodnim prehrambenim vlaknima. Proizvod je kremastog okusa. Testiran je i dokazan antirefluksni učinak. Proizvedeno u Bjelorusiji.

 • niska cijena;
 • sadrži gumu rožiča.
 • sadrži palmino ulje;
 • kartonska kutija;
 • vrlo dug vijek trajanja;
 • teško i ne može se svugdje naći u prodaji.

Savjeti, pravila i smjernice za odabir adaptiranog mlijeka za dojenčad

Stručnjaci za dojenje samouvjereno tvrde da svaka žena može dojiti dijete. Međutim, ponekad želja za hranjenjem bebe naleti na ozbiljne prepreke. Glavna prepreka dojenju su bolesti kod kojih liječenje nije kompatibilno s HB. Ponekad, nakon uspješnog započinjanja, dojenje završava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka zbog vlastitih stavova i uvjerenja uopće ne pokušava dojiti dijete, dajući smjesu od rođenja. U svim tim slučajevima dijete odrasta na umjetnom hranjenju. Roditeljima je važno shvatiti koje su smjese za novorođenčad u smislu njihovog sastava i svojstava. Činjenica je da je hranjenje djeteta u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja u budućnosti. Naravno, ništa ne može biti bolje od majčinog mlijeka, ali ako će dijete iz nekog razloga odrasti na umjetnom hranjenju, morate vrlo temeljito pristupiti izboru formule za prehranu.

 1. Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo
 2. Pokazatelj starosti
 3. Specijalizirane i ljekovite smjese
 4. Odabir formule za novorođenče
 5. Kako prepoznati je li smjesa neprikladna

Ogroman izbor adaptiranih mliječnih dojenčadi

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Tržište dječje hrane ima široku paletu vrsta adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad, koje su usklađene sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. Vrlo se lako zbuniti u raznolikosti šarenih staklenki i kutija s adaptiranim mlijekom. Stoga za početak predlažemo da shvatimo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima sa smjesom. Drugim riječima, razmotrimo koje su adaptacije za dojenčad u pogledu konzistencije, sastava, dobi i svrhe..

Dosljednost

Prema konzistenciji, adaptirana mliječna hrana može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suhe mješavine. Na ruskom tržištu to je 90% adaptiranog mlijeka za dojenčad. Takve smjese su u prahu pakirane u kartonsku kutiju ili limenu limenku, koja se prije uporabe mora razrijediti kipućom vodom..
 • Tekućina. Takve smjese su već spremne za upotrebu i zahtijevaju samo zagrijavanje. Prodaju se u tetrapakovim pakiranjima i pakiraju se u 200 ml. Jedini je problem što je udio takvih smjesa u ruskim trgovinama zanemariv. Takve smjese možete pronaći samo u velikim gradovima..

Najčešći su suhi, lako se čuvaju, izdaju, lako se transportiraju i imaju širok izbor izbora. Tekuće smjese lakše je pripremiti od suhih, jer im je potrebna samo toplina. Ali oni imaju kratak vijek trajanja (samo nekoliko dana).

Sastav

Gotovo sve mliječne formule izrađene su na bazi kravljeg mlijeka. Budući da su proteini kravljeg mlijeka našem tijelu strani, oni moraju biti prisutni u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade mliječnih bjelančevina, adaptirane mliječne mlijeke mogu se podijeliti na:

 • Prilagođeno. Izrađuju se na osnovi demineralizirane sirutke kravljeg mlijeka, stoga su takve smjese po svojim svojstvima što bliže majčinom mlijeku. Dovoljno su lagani, hranjivi i brzo se upijaju. Prilagođene formule namijenjene su samo novorođenčadi. Uz demineraliziranu sirutku, prilagođene smjese uključuju polinezasićene masne kiseline, vitamine, minerale, nukleotide. Naravno, takve su smjese skuplje u proizvodnji, pa se prema cijeni mogu pripisati premium klasi. Najpopularnije adaptirane mješavine su:

- Nestle NAN (trošak je oko 400-500 rubalja za pakiranje od 400 g, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenata);

- Nutricia Nutrilon (cijene se kreću od 375 do 650 rubalja po 400gr);

- Semper (prodaje se u pakiranju od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe imaju problem s netolerancijom na bjelančevine kravljeg mlijeka, pa im formule na osnovi sirutke nisu prikladne. Za ovu djecu postoje prilagođene mliječne formule na bazi kozjeg mlijeka:

- Bibicol Nanny (pakiranje od 400gr košta oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođeni, donekle, strukturno slični majčinom mlijeku, ne uključuju samo laktozu, već i saharozu, nemaju stabilizirani mineralni i masni sastav;
 • Naknadna se izrađuju od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem se dodaju saharoza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o djetetovoj dobi: Do 6 mjeseci - počevši, i više od pola godine - kasnije.

Tekuće smjese su također prilagođene. Najpristupačniji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja za pakiranje od 200 ml)

- Gotova mješavina mlijeka Agusha (cijena oko 25 rubalja za pakiranje od 200 ml)

 • Neprilagođeni. Te su smjese izrađene na bazi bjelančevina kravljeg mlijeka - kazeina. Kao dodatne komponente mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. Postoje smjese koje su vrlo "lošeg" sastava: nedostaju im taurin i masne kiseline. Na toj se osnovi u nekim izvorima neprilagođena adaptacija za dojenčad dijeli na „manje prilagođenu“ (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostali su sastojci isti kao u prilagođenim formulama) i „djelomično adaptirani“ (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije u potpunosti točno, jer se stupanj prilagodljivosti smjese određuje prema tome koliko lako smjesu apsorbira dječje tijelo, a to ovisi upravo o tome što je u njemu prisutno kao mliječna baza: demineralizirana sirutka ili proteini kravljeg mlijeka. Smjese kazeina, bez obzira na njihovu hranjivu vrijednost, teže se probavljaju, pa su ionako sve neprilagođene i trebale bi se davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" smjesa kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardni paket);

- Nestle Nestogen (paket težine 370g prodaje se u prosjeku za 240 rubalja);

- Beba (cijena po paketu je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, razvija se njegov probavni sustav. Ako su za novorođenče prikladnije formule na bazi demineralizirane sirutke, tada za djecu stariju od šest mjeseci možete koristiti kazeinske formule ili formule, čija je mliječna osnova kravlje mlijeko u prahu (to su smjese druge i sljedećih razina).

Pokazatelj starosti

Formula za adaptiranu mliječnu hranu vrlo ovisi o dobi bebe kojoj je namijenjena. To je zbog činjenice da se djetetom, kako raste i razvija, probavni sustav djeteta poboljšava i mijenjaju se potrebe tijela za hranjivim tvarima. To je potpuno prirodan proces, jer majčino mlijeko također mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule mliječne formule uvijek je naznačen na pakiranju. Iza svakog broja i oznake stoji određeni dobni raspon..

Gradacija smjesa prema starosti je sljedeća:

 • "0" ili prefiks "pre" u nazivu - smjesa je namijenjena novorođenčadi prerano rođene djece ili djece male težine;
 • "1" - smjesa za bebe od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - smjesa za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo ranije rekli, kako se dobna formula formule mijenja, mijenja se i njena mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih bjelančevina kravljeg mlijeka. Uz to, sadržaj vitamina i minerala raste kako se potreba za tim tvarima postaje veća. Također se vjeruje da je adaptirano mlijeko za stariju djecu zadovoljnije i kalorično..

Specijalizirane i ljekovite smjese

Ponekad osobine tijela i zdravstveno stanje djeteta postavljaju posebne zahtjeve prema mješavinama mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav problem ima beba, mogu se razlikovati sljedeće adaptacije za dojenčad:

 • Formule za prerano rođenu djecu: Oni sadrže puno proteina, vitamina i proteina sirutke i imaju visoku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakiranja s takvom hranom s vrijednošću "0" ili s prefiksom "pre-" u nazivu.
 • Smjese fermentiranog mlijeka. Koriste se kod probavnih problema (kod kolika, zatvora, tijekom razdoblja oporavka nakon uzimanja lijekova, za liječenje disbioze). Takve smjese sadrže mliječnu kiselinu i bifidobakterije. Ako bebe imaju kolike, povraćanje, proljev, regurgitaciju, učinkovito je koristiti antirefluksnu hranu koja sadrži tvari (gumu ili škrob) koje djeluju kao sredstva za zgušnjavanje. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovoy". Za zatvor je prehrana također obogaćena gumom koja ima svojstva prehrambenih vlakana ili laktuloze. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Češće i najpopularnije smjese:

- Nutrilac fermentirano mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon fermentirano mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Fermentirano mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim udjelom željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije s nedostatkom željeza. Signal za propisivanje smjese s visokim udjelom željeza je niska razina hemoglobina u djetetovoj krvi. Naravno, nemoguće je samo pomoću smjese normalizirati hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati pripravke željeza. Smjese s visokim udjelom željeza same se na ruskom tržištu ne pozicioniraju kao ljekovite, samo imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima je veći nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hipoalergene smjese. Takva hrana neophodna je za bebe sklone alergijskim reakcijama. Proteini kravljeg mlijeka jak su alergen, stoga se u takvim smjesama koristi hidrolizirani protein, t.j. Već djelomično probavljeni, enzimski probavljeni proteini. Hipoalergena adaptirana mliječna formula u nazivu često ima kraticu "HA".

- Nutrilon hipoalergenski (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Mješavine bez laktoze i soje. Koristi se u slučajevima netolerancije na bjelančevine kravljeg mlijeka. Ovo je izraženi oblik alergije na hranu, u kojem čak ni hipoalergenske smjese neće pomoći..

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosoy (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Smjese protiv refluksa. Potrebno često pljuvanje beba. Te smjese sadrže posebne komponente za zgušnjavanje: gluten od rogača, rižu ili kukuruzni škrob. Te su smjese često označene kraticom "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji i takva stvar kao što je „dohrana tijekom dojenja“. Smjesa suplementa koristi se kada beba nema dovoljno majčinog mlijeka. Tada se koriste visoko prilagođene smjese (mogu se nazvati zamjenama za majčino mlijeko).

Odabir formule za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se provesti nakon savjetovanja i pregleda djeteta od strane pedijatra. Istodobno, svaki pažljivi roditelj mora biti upoznat s temeljnim principima koji će pomoći u odabiru prave smjese..

Da biste odabrali formulu za novorođenu bebu, morate zapamtiti kojim zahtjevima ispunjava visokokvalitetna adaptirana mliječna hrana..

 1. Za novorođenu bebu treba odabrati samo prilagođene formule. Po sastavu su najbliži majčinom mlijeku, tijelo ih se lako probavlja i apsorbira..
 2. Pri odabiru smjese morate se strogo pridržavati dobnih preporuka. S umjetnim hranjenjem novorođene bebe moguće je započeti tek u početnoj fazi smjesa, nemoguće je prijeći na smjesu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako beba ima zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili ljekovite smjese. Usput, uopće nije potrebno dijete u potpunosti prenijeti na medicinsku smjesu. U nekim je slučajevima dovoljno zamijeniti ga s 1-2 obroka dnevno..
 4. Ne slijedite slijepo reklame, uvijek sami proučite sastav smjese, uspoređujte je s ostalim smjesama. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ulje ili ulje repice, bogata je vitaminima i mineralima..
 5. Obratite pažnju na datum isteka smjese. Ne kupujte smjesu s graničnim rokom trajanja.
 6. Dječju hranu kupujte samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Korisna je prisutnost karnitina, linolne kiseline, taurina - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Pratite djetetove reakcije na hranu. Ako imate alergije ili probavne probleme, obratite se pedijatru. Smjesa koju ste odabrali možda neće odgovarati vašoj bebi i treba je zamijeniti..

Kako prepoznati je li smjesa neprikladna

Kao što pokazuje iskustvo majki, čija djeca rastu na umjetnom hranjenju, nije uvijek lako i brzo pronaći "njihovu" smjesu. Jedina metoda pretraživanja su pokušaji i pogreške. Da ne bi došlo do kvara u probavi i zdravstvenim problemima, majka mora pažljivo pratiti djetetovu reakciju na smjesu. Neki će savjeti pomoći majci da se snađe i shvati je li odabrana smjesa prikladna za dijete. Dakle, vrijedi razmisliti o novoj smjesi ako:

 • Znakovi alergije pojavljuju se u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte tekuće stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje tjeskobu, vrišti i plače nakon hranjenja, ne održava potreban interval između obroka;
 • Dijete se slabo deblja (otprilike na težini djeteta);
 • Noću beba spava vrlo nemirno, često se budi.

Smjesu pripremite samo u skladu s načinom pripreme navedenim na pakiranju, poštujte proporcije komponenata.

Hranjenje iz boce je skupo. Roditelji koji koriste formulu napominju da dječja hrana postaje vrlo opipljiva stavka u obiteljskom proračunu. Međutim, ne vrijedi štedjeti na mješavinama odabirom jeftinijih i nekvalitetnih opcija. Najbolja opcija da uštedite novac i budete sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj je dojenje, pa pokušajte uspostaviti laktaciju i hraniti se, a bočicu uzimajte samo kad je to stvarno nemoguće.

Kupite mješavine (pročitajte smjese i kritike):

 • Možete se upoznati s asortimanom smjesa, pročitati recenzije, opise, saznati cijene i naručiti smjese s kućnom dostavom, u internetskoj trgovini BABADU.RU - veza na asortiman smjesa;
 • Ili u internetskoj trgovini Obstetrics - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru adaptiranog mlijeka za dojenčad?


Publikacije O Uzrocima Alergije