U Voronježu je obitelj kupila otrovnu sofu koja je izazvala astmu

Komad namještaja odavao je štetni formaldehid koji uzrokuje alergije.

Dodaj u oznake

Ukloni iz oznaka

Prijavite se da biste označili

Pročitajte sve komentare

Kupujući novu sofu za 44 tisuće rubalja u veljači 2017., Aleksandar i Julija Galitski nisu ni slutili da će ih novi komad namještaja koštati zdravlja. Nakon što je nova sofa nekoliko tjedana stajala u njihovom stanu, par je počeo osjećati stalnu slabost: glavobolje, bolove u očima, slabost. Tada se Julia počela gušiti noću. Par je liječniku otišao samo šest mjeseci kasnije, početkom ljeta.

Ženi je dijagnosticiran alergijski rinitis i umjerena atopijska astma, cjeloživotna bolest. U razgovoru sa supružnicima, terapeut ih je zamolio da se prisjete je li se u njihovoj kući nedavno pojavilo nešto novo što bi moglo izazvati alergiju. Sumnje momaka odmah su pale na sofu.

Njihovi strahovi su se potvrdili. Neovisni stručnjak s Državnog sveučilišta Voronezh Engineering Engineering Technologies, koji je mjerio razinu štetnih tvari oko i unutar sofe, otkrio je da je razina formaldehida nekoliko puta viša od norme. Unutar komada namještaja 40 puta, u zraku - pet puta.

Referenca:

Formaldehid je otrovna plinovita tvar koja se koristi u industrijskoj proizvodnji. Konkretno, koristi se za stvaranje iverice, šperploče, ljepila. Formaldehid ulazi u ljudsko tijelo zrakom i kontaktom s kožom. Ako toksin uđe u osobu zrakom, nadražuje sluznicu nosa i grkljana. Povećava se rizik od razvoja astme, plućnog edema, kao i respiratornih i onkoloških bolesti.

Otkrivši zašto je kauč opasan, Alexander se obratio prodavaču namještaja, trgovini Hoff, tražeći da robu vrati natrag i vrati novac. A istovremeno platiti za pregled, troškove liječenja i moralnu štetu. Trgovina se složila, ali ponudila je da dio traženog iznosa plati bonusima.

- Bonusi se mogu koristiti za plaćanje do 20% novog proizvoda, - objasnio je Alexander. - To jest, po njihovom mišljenju, moram od njih kupiti robu za još 80 tisuća rubalja da bih dobio svojih 20 tisuća bonusa? A u ljekarni ću platiti i bonusima?

Trenutno je u toku suđenje između trgovine i obitelji Galitsky. Aleksander pokušava prikupiti od prodajnog mjesta iznos od oko 100 tisuća rubalja.

Naravno, namještaj od prirodnog drva je najbolji izbor, ali ne mogu ga svi priuštiti. Da biste bili sigurni pri kupnji i korištenju namještaja od pločastih materijala, slijedite naše savjete.

Kako se zaštititi pri kupnji namještaja

 • Namještaj izrađen od iverica ili vlaknastih ploča povezanih formaldehidnim smolama ima različit stupanj štetnih isparenja. Kada kupujete namještaj, zamolite prodavača da vam pokaže certifikat o kvaliteti proizvoda. Ovisno o količini ispuštenog formaldehida, iverice se mogu podijeliti u tri skupine: klasa E1 (0-10 mg na 100 g suhe ploče), E2 (10-20 mg), E3 (30-60 mg) - ove su ploče dopuštene samo u gradnji. E1 klasa je najsigurnija za ljude. Stoga morate biti sigurni da je namještaj koji ćete kupiti izrađen od odgovarajuće vlaknaste ploče ili iverice: o tome možete pročitati u odjeljku "Emisija formaldehida" u putovnici kvalitete.
 • Vjerujte svom njuhu: ako iz ormara i stolova emitira jak kemijski miris, ni u kom slučaju ne kupujte takav namještaj.
 • Kao alternativu iverici možete odabrati namještaj izrađen od MDF-a (vlaknaste ploče) koji ima nižu razinu emisije formaldehida.
 • Što je češće moguće provjetravajte sobe s namještajem od dasaka. S vremenom se količina oslobođenih štetnih tvari smanjuje.
 • Posebno opasan namještaj od iverice postaje na temperaturi zraka iznad +26 stupnjeva. Stoga je bolje takav namještaj ne postavljati u blizini radijatora ili uređaja za grijanje..

Kako vratiti nekvalitetan namještaj prodavaču?

Voditeljica Međuregionalnog društva za zaštitu prava potrošača "Liga potrošača" Alexandra TISHCHENKO

 1. Prvo morate kontaktirati prodavača s pismenim zahtjevom za prihvaćanje dijela namještaja. Možete ga vratiti u trgovinu do isteka jamstva ili u roku od dvije godine od datuma predaje sofe. Prodavatelj je dužan nadoknaditi ne samo uplaćeni novac, već i gubitke koji nastaju prodajom neispravnog dijela namještaja.
 2. Stručnost. Da bi se uvjerio da se komad namještaja doista pokazao neispravnim (i da ga kupac nije oštetio), trgovina o svom trošku obavlja pregled na kojem može biti prisutan i sam kupac. Kupac sam može obaviti neovisni pregled i dokazati da komad namještaja ne odgovara deklariranoj kvaliteti. U tom slučaju prodavatelj mora ne samo prihvatiti robu, već i pokriti troškove pregleda..
 3. Ako prodavatelj odbije ispuniti zakonske zahtjeve, kupac se mora obratiti prodavaču s pisanom izjavom.
 4. Ako nakon toga roba ne bude prihvaćena, možete se obratiti sudu.

Pročitajte također

Najčitanije

TOP-5. Grad

Vijesti iz drugih medija

Hvala vam na poruci!

Pojavit će se na web mjestu nakon što ga moderator provjeri

Ako želite da vaši postovi budu objavljeni na "MOJ! Online" bez prethodnog moderiranja, molimo vas da se registrirate ili prijavite

= 1 komentar u anonimnom načinu

Korištenje anonimnog načina ne daje pravo kršiti pravila komunikacije na web mjestu!

 • vijesti
 • Vijesti ljudi
 • Video
 • Incidenti
 • Auto
 • Intervju
 • Mišljenja

Internetska publikacija „MOJE! Na liniji "
(prijevod - "MOJ! Izravna linija")

Internetska publikacija, registrirana 30. prosinca 2014. od strane Federalne službe za nadzor u sferi komunikacija, informacijske tehnologije i masovnih medija (Roskomnadzor)

Potvrda o registraciji EL br. FS77-60431 od 30.12.2014.

Osnivač: Izdavačka kuća Svobodnaya Pressa LLC

Glavni urednik redakcije „MOYO!“ - „MYO! Online "- Irina Viktorovna Bulgakova

Urednik vijesti „MOJE! Online "- Aleksandra Vasilievna Gritsaeva

Adresa uredništva: 394049 Voronjež, ul. L. Ryabtseva, 54

Telefoni redakcije: (473) 267-94-00

Mišljenja autora članaka objavljenih na portalu „MOJE! Online ", materijali objavljeni u rubrikama" Mišljenja "," Vijesti ljudi ", kao i komentari korisnika na materijale web stranice ne moraju se podudarati sa stavom redakcije lista" MOYO! " i portal „MOJ! Na liniji ".

Ima zanimljivih vijesti?
Nazovite: (473) 267-94-00. Napišite: [email protected], [email protected]

Za oglašavanje na web mjestu kontaktirajte:

ili telefonom u Voronježu: (473) 267-94-13

Pretplatite se na vijesti: RSS

Naš partner:
Savez vodstva
regionalni mediji u Rusiji

Podatke o vremenu pruža usluga

Sva prava pridržava izdavačka kuća LLC Svobodnaya PRESSA 2007–2020. Svi materijali objavljeni na portalu „MOJE! Internetska ”redakcija, slobodni autori i čitatelji podliježu autorskim pravima. Prava izdavačke kuće LLC "Svobodnaya PRESSA" na ove materijale zaštićena su zakonodavstvom o pravima na rezultate intelektualnih aktivnosti. Potpuna ili djelomična uporaba materijala objavljenih na portalu „MOJE! Online ”, dopušteno je samo uz pismeni pristanak izdavača s poveznicom na izvor. Sva pitanja mogu se postaviti na [email protected]. Naslov "Od prvog lica" objavljuje poruke u okviru ugovora o informacijskoj suradnji između redakcije "MOYE! Online “i vlasti. Materijali pod naslovima "Partnerske vijesti" i "Budite upoznati" objavljuju se u okviru sporazuma (sporazuma, ugovora) o informacijskoj suradnji i (ili) stavljaju kao oglašavanje. Pridruženi materijal je članak koji priprema redakcija zajedno s oglašivačkim partnerom koji je zainteresiran za temu materijala, sudjeluje u njegovom stvaranju i plaća za plasman.

Sljedeće su organizacije zabranjene u Rusiji: Nacionalna boljševička stranka, Jehovini svjedoci, Vojska narodne volje, Ruska nacionalna unija, Pokret protiv ilegalne imigracije, Desni sektor, UNA-UNSO, UPA, Tryzub ih. Stepan Bandera “,„ Mizantropska divizija “,„ Medžlis krimsko-tatarskog naroda “, pokret„ Artpodgotovka “, Sveruska politička stranka„ Volia “; Talibanski pokret, Kavkaski Emirat, Islamska država (IS, ISIS), Jabhad al-Nusra, Aum Shinrike, Muslimanska braća, Al-Kaida u Islamskom Magrebu.

Kako izliječiti alergije

Osobe s alergijskim reakcijama na prašinu i mirise trebaju poseban namještaj. Liječnici preporučuju potpuno napuštanje tapeciranog namještaja u korist zdravlja. No, proizvođači namještaja danas nude veliki izbor namještaja s mekanim punilom i presvlakama koji ne uzrokuju nikakve negativne posljedice..

Osnovni principi dizajna interijera za alergičare:

 • Namještaj treba biti izrađen od ekološki prihvatljivih materijala,
 • Potrebno je smanjiti broj sakupljača prašine. To se odnosi ne samo na namještaj, već i na namještaj općenito. Tepisi na zidovima, teške sintetičke zavjese, plišane igračke, tepih - svi ti predmeti skupljaju prašinu i grinje, čiji otpadni proizvodi mogu izazvati alergije,
 • Presvlake namještaja trebaju biti izrađene od materijala koji ne nakupljaju prašinu. To su proizvodi s posebnim zaštitnim impregnacijama ili izrađeni od prirodne ili eko kože.

Punilo za tapacirani namještaj za alergičare

Među punilima za tapecirani namještaj najpopularnija i najpristupačnija je pjenasta guma. Istodobno, ima izvanredna svojstva hipoalergenog materijala. Savršeno provjetrava zrak, ne emitira prašinu. U njegovoj proizvodnji ne koriste se štetne i otrovne tvari.

Lateks je najidealnija opcija za alergičare. Stvoren od pjenastog soka gume, potpuno je prirodan. Štoviše, otporan je na gljivice, patogene bakterije i ima apsolutnu propusnost zraka. Od nedostataka može se nazvati samo njegova prilično velika cijena, ali trajnost materijala (više od 20 operacija!) Potpuno ga otkupljuje.

Za visokokvalitetne presvlake namještaja koriste se i pomoćni materijali koji međusobno izoliraju različite slojeve punila, opruga i okvira. Oni također pridonose modeliranju oblika namještaja, prilagođavanju mekoće ili tvrdoće na pravim mjestima. Materijali koji su sigurni za osobe s alergijama uključuju sintetičku zimnicu, holofiber, ekspandirani polistiren (za namještaj bez okvira).

Za punjenje namještaja nije preporučljivo koristiti prirodne materijale poput puha, perja, vune itd. Nakupljaju veliku količinu prašine, unose se dlake, životinjska dlaka, grinje i zadržavaju se mikro ljuskice ljudske kože.

Tapeciranje tapaciranog namještaja za alergičare

Kao suženje, najbolja opcija bi bile uklonjive navlake od prirodnih tkanina, koje se mogu redovito prati ili nositi na čišćenje. Ako ideja s uklonjivim navlakama nije prikladna, tada biste trebali odabrati materijal koji sakuplja prašinu na minimum i s kojeg neće biti teško ukloniti tu prašinu. Ova kategorija uključuje:

 • Namještaj od jata s impregnacijama protiv prljavštine i prašine,
 • Namještaj od prave kože,
 • Namještaj s presvlakama izrađen od arpateka (eko-kože) - materijala u čijoj se proizvodnji ne koriste PVC i drugi otrovni materijali.

U modernom svijetu život bez namještaja gotovo je nemoguć, jer o njemu ovisi ljudska udobnost. Međutim, osim pogodnosti, moderni kućanski predmeti također predstavljaju opasnost za ljude jer mogu izazvati alergijsku reakciju..

Razvojem tehnologije i izumom širokog spektra novih materijala postalo je mnogo lakše proizvoditi razne dijelove interijera. Naravno, mnoge su prednosti u tome - slušalice, ormari, kreveti, zidovi, stolovi i stolice postali su lakši, kompaktniji i prikladniji za upotrebu. Mogu se prilagoditi bilo kojem okruženju, čine stan skladnim i modernim.

Uz vanjske podatke i karakteristike kućanstva, sigurnost je vrlo važan čimbenik. Činjenica je da jeftine, nekvalitetne ploče, ploče, presvlake, boje i premazi mogu sadržavati veliku količinu toksina. Zatvoreni prostor stana izaziva povećanje njihove koncentracije u zraku, što negativno utječe na zdravstveno stanje.

Simptomatologija svih ljudi je različita, budući da njezino očitovanje ovisi o osjetljivosti određene osobe na određeni materijal. Međutim, najčešće se negativni odgovor tijela na dotični podražaj sastoji u sljedećim odstupanjima:

 • Postaje teško disati, stanje slično kroničnom rinitisu.
 • Boli gutanje, krajnici su upaljeni.
 • Stalno je kihanje.
 • Suhi trajni kašalj.
 • Vjerojatan je edem dišnih putova, što može dovesti do potpune blokade kisika.
 • Crvene mrlje po cijelom tijelu ili male svrbežne kvržice.

Ako su se nakon kupnje namještaja počeli pojavljivati ​​barem par navedenih znakova, tada morate razmisliti o mogućoj alergiji na njega. Glavna razlika između ove bolesti i prehlade je odsutnost povećanja tjelesne temperature..

Postoji nekoliko razloga za odbijanje. Hoće li organizam reagirati ili ne, ovisi o imunološkom sustavu osobe i komponentama samog predmeta. Obično se pogoršanje dobrobiti događa pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 1. Velika osjetljivost na različite vrste podražaja.
 2. Slab imunitet.
 3. Netolerancija na neke materijale - najčešće dolazi do reakcije na brezu (mogući su ostaci peludi u drvu), bor (zbog specifičnog četinarskog mirisa), ivericu (prisutnost otrovnih tvari), presvlake i punila (kao dio kemijske impregnacije i vlakana).
 4. Izloženost lakovima i bojama.
 5. Kupnja robe neodgovarajuće kvalitete.
 6. Moguće prisustvo grinja i gljivica u stablu.

Nedavno mnogi ljudi imaju zdravstvenih problema nakon pojave novog namještaja u kući. Sve je u izmišljanju i proizvodnji velikog broja modernih, lako dostupnih dizajna. Prirodno drvo, kaljeno staklo, kamen su mnogo rjeđi, jer su skupi i ne mogu ih svi priuštiti. Sve su noviji predmeti interijera izrađeni od proračunskih komponenata niske kvalitete:

 • Kuhinjski setovi, stolovi, ormarići, hodnici, police izrađeni su od iverice ili vlaknaste ploče, šperploče, MDF-a.
 • Plastika se koristi za seoske stolove, stolice i slušalice.
 • Tapeciranje tapaciranog namještaja sintetičke su tkanine s kemijskom impregnacijom.
 • Punila za sofe i fotelje - pjenasta guma, guma, vlakna različitog porijekla, pjena.

Unatoč činjenici da su takve sirovine prikladne u proizvodnji i dostupnije većini ljudi, upravo ta sirovina može sadržavati štetne komponente..

Djeca su, za razliku od odraslih, osjetljivija na razne čimbenike okoliša. Zato pojava novog komada namještaja u kući (posebno u dječjoj sobi) može izazvati iznenadnu alergijsku reakciju. Najčešće je roditeljima teško prepoznati nadražujuće sredstvo, jer odraslima mogu potpuno nedostajati ovi simptomi.

Ako dijete bez razloga počne kihati, trljati oči, ima problema s disanjem, tada je vrijeme da obratite pažnju na nedavne kupnje. Vrlo opasne tvari za dječje tijelo su:

 • Boje za premaze, ukrase i crteže.
 • Dijelovi ljepljive ploče.
 • Prašina i čestice sadržane u njemu.
 • Ostaci sredstava za čišćenje koji se koriste prilikom čišćenja trgovine.

Da biste zaštitili svoje dijete, ne biste trebali odabrati ivericu, kao i predmete prekrivene debelim slojem svijetlih boja. Prirodno drvo, ukrašeno uzorcima izrađenim od laminiranog filma, pomoći će u očuvanju dječjeg zdravlja.

Iverice se smatraju najčešćim u proizvodnji različitih struktura. Vrlo su prikladni, jer ih je lako obraditi i smatraju se prilično jeftinom opcijom. Ali takvi proizvodi postaju glavni krivci za pojavu problema s dobrobiti..

Simptomi trovanja formaldehidom:

 • Stalna mučnina.
 • Vrtoglavica.
 • Zamagljen vid.
 • Problemi s disanjem.
 • Poremećaji središnjeg živčanog sustava.

Ako se ne želite odreći iverice, trebali biste obratiti pažnju na kvalitetnije proizvode kako ljepljive komponente ne bi sadržavale formaldehid..

Pri prvom pojavljivanju alergije kod osobe potrebno je pružiti medicinsku pomoć kako bi se ublažilo opće stanje pacijenta. Ako je utvrđeno da je osjećaj lošeg povezan s namještajem, treba poduzeti sljedeće radnje:

 • Mokro tretirajte dostupne površine.
 • Dobro provjetravajte sobu.
 • Dajte žrtvi antihistaminike (zodak, cetrin, suprasit).

Ako s vremenom simptomi ne prestanu smetati, morat ćete potpuno napustiti kupnju i kontaktirati alergologa.

Da biste se zaštitili od neželjenih posljedica nakon novih akvizicija, možete se poslužiti sljedećim savjetima:

 1. Proučite podatke o proizvođaču i saznajte koliko su kvalitetni predstavljeni proizvodi.
 2. Prije kupnje, pažljivo proučite odgovarajući certifikat proizvoda;
 3. Pretražite Internet za recenzije ove kupnje.
 4. Pažljivo pregledajte komad namještaja sa svih strana, pobrinite se da nema vanjskih oštećenja i unutarnjih nedostataka.
 5. Sve dijelove konstrukcije prije montaže i nakon nje dobro obrišite vlažnom krpom;
 6. Njuškajte otvorene prostore. Ako postoji oštar i neugodan miris, tada, najvjerojatnije, proizvod sadrži otrovne tvari.
 7. Nakon ugradnje kupljenog predmeta, dobro provjetrite sobu.

Ako je osoba vrlo osjetljiva na razne čimbenike, tada su takva pravila kupnje obavezna. Prije kupnje određenog proizvoda, morate biti sigurni da su poštovani svi GOST-ovi i standardi u njegovoj proizvodnji.

Još od davnina ljudi su si pokušavali olakšati život. U tome su mu pomogli komadi namještaja. U početku su to bili najjednostavniji stol ili stolica izrađeni od nekompliciranih materijala. Sada je raznolikost materijala i raznih uređaja ogromna..

Dječje tijelo je najosjetljivije na ispoljavanje alergija, koje mogu ozbiljno utjecati na zdravlje i razvoj. Stoga bi odabir dječjeg namještaja trebao biti obavljen s velikom pažnjom. Roditelji se boje da bi se kod djeteta mogla pojaviti alergija na namještaj koja može biti uzrokovana bojama, impregnacijama ili materijalima proizvoda.

Mnogi dijelovi namještaja izrađeni su od iverice, pa kvaliteta ovog materijala uvelike utječe na kvalitetu namještaja u cjelini. Za proizvodnju iverice koriste se formaldehidne smole za lijepljenje drvenih materijala. Ova je tvar nestabilna i emitira štetne plinove koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme..

Kada kupujete namještaj, morate obratiti pažnju na miris koji ga okružuje. Ako je oštar i neugodan, trebali biste razmisliti o uputnosti kupnje. Alergija na namještaj od iverice može biti neugodan dodatak.

Dječji namještaj često je obojan kako bi mu dao dodatni dodir. No, prodavači nemaju uvijek sve certifikate koji mogu potvrditi sigurnost boja. Da alergije na namještaj ne bi pokvarile radost kupovine, bolje je odabrati proizvod prekriven laminiranim filmom. Danas je to najkvalitetnija i najpouzdanija metoda premazivanja koja produžava vijek trajanja namještaja..

Uzrok bolesti može biti prašina. Upravo je ona izazvala alergiju na tapacirani namještaj. Kako je teško potpuno očistiti tkaninu. Prah od namještaja jako se razlikuje od kućne prašine. Sadrži drvene materijale i ljepilo, kao i uličnu prašinu koja na proizvodu dođe tijekom transporta i u trgovini.

Zbog toga se često javlja alergija na novi namještaj. Tijekom uporabe smanjuje se količina oslobođenih alergena, a smanjuje se i vjerojatnost pogoršanja.

Da biste smanjili izloženost alergenima, strukturne elemente morate nekoliko puta obrisati prije montaže i nakon nje bez upotrebe deterdženata. Korisno je temeljito provjetravati sobu..

Korištenje skupih i visokokvalitetnih materijala rjeđe će uzrokovati zdravstvene probleme. Zbog toga su alergije na namještaj od bora mnogo rjeđe nego na iverice i druge jeftinije materijale..

U članku su korišteni materijali:

26. veljače. Institut za alergologiju i kliničku imunologiju, zajedno s Ministarstvom zdravstva, provodi program "Sankt Peterburg bez alergije". U okviru kojeg je lijek Gistanol Neo dostupan za samo 149 rubalja, svim stanovnicima grada i regije!

Alergija na namještaj: uzroci, simptomi i što učiniti

U modernom svijetu gotovo je nemoguće živjeti bez namještaja, jer o tome ovisi ljudska udobnost. Međutim, osim pogodnosti, moderni predmeti za kućanstvo također predstavljaju opasnost za ljude jer mogu izazvati alergijsku reakciju..

Mogu li biti alergična na namještaj?

Razvojem tehnologije i izumom širokog spektra novih materijala postalo je mnogo lakše proizvoditi razne dijelove interijera. Naravno, mnoge su prednosti u tome - slušalice, ormari, kreveti, zidovi, stolovi i stolice postali su lakši, kompaktniji i prikladniji za upotrebu. Mogu se prilagoditi bilo kojem okruženju, čine stan skladnim i modernim.

Uz vanjske podatke i karakteristike kućanstva, sigurnost je vrlo važan čimbenik. Činjenica je da jeftine, nekvalitetne ploče, ploče, presvlake, boje i premazi mogu sadržavati veliku količinu toksina. Zatvoreni prostor stana izaziva povećanje njihove koncentracije u zraku, što negativno utječe na zdravstveno stanje.

Simptomi alergije

Simptomatologija svih ljudi je različita, budući da njezino očitovanje ovisi o osjetljivosti određene osobe na određeni materijal. Međutim, najčešće se negativni odgovor tijela na dotični podražaj sastoji u sljedećim odstupanjima:

 • Postaje teško disati, stanje slično kroničnom rinitisu.
 • Boli gutanje, krajnici su upaljeni.
 • Stalno je kihanje.
 • Suhi trajni kašalj.
 • Vjerojatan je edem dišnih putova, što može dovesti do potpune blokade kisika.
 • Crvene mrlje po cijelom tijelu ili male svrbežne kvržice.

Ako su se nakon kupnje namještaja počeli pojavljivati ​​barem par navedenih znakova, tada morate razmisliti o mogućoj alergiji na njega. Glavna razlika između ove bolesti i prehlade je odsutnost povećanja tjelesne temperature..

Uzroci alergije

Postoji nekoliko razloga za odbijanje. Hoće li organizam reagirati ili ne, ovisi o imunološkom sustavu osobe i komponentama samog predmeta. Obično se pogoršanje dobrobiti događa pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 1. Velika osjetljivost na različite vrste podražaja.
 2. Slab imunitet.
 3. Netolerancija na neke materijale - najčešće dolazi do reakcije na brezu (mogući su ostaci peludi u drvu), bor (zbog specifičnog četinarskog mirisa), ivericu (prisutnost otrovnih tvari), presvlake i punila (kao dio kemijske impregnacije i vlakana).
 4. Izloženost lakovima i bojama.
 5. Kupnja robe neodgovarajuće kvalitete.
 6. Moguće prisustvo grinja i gljivica u stablu.

Alergija na novi namještaj

Nedavno mnogi ljudi imaju zdravstvenih problema nakon pojave novog namještaja u kući. Sve je u izmišljanju i proizvodnji velikog broja modernih, lako dostupnih dizajna. Prirodno drvo, kaljeno staklo, kamen su mnogo rjeđi, jer su skupi i ne mogu ih svi priuštiti. Sve su noviji predmeti interijera izrađeni od proračunskih komponenata niske kvalitete:

 • Kuhinjski setovi, stolovi, ormarići, hodnici, police izrađeni su od iverice ili vlaknaste ploče, šperploče, MDF-a.
 • Plastika se koristi za seoske stolove, stolice i slušalice.
 • Tapeciranje tapaciranog namještaja sintetičke su tkanine s kemijskom impregnacijom.
 • Punila za sofe i fotelje - pjenasta guma, guma, vlakna različitog porijekla, pjena.

Unatoč činjenici da su takve sirovine prikladne u proizvodnji i dostupnije većini ljudi, upravo ta sirovina može sadržavati štetne komponente..

Alergija na novi namještaj kod djece

Djeca su, za razliku od odraslih, osjetljivija na razne čimbenike okoliša. Zato pojava novog komada namještaja u kući (posebno u dječjoj sobi) može izazvati iznenadnu alergijsku reakciju. Najčešće je roditeljima teško prepoznati nadražujuće sredstvo, jer odraslima mogu potpuno nedostajati ovi simptomi.

Ako dijete bez razloga počne kihati, trljati oči, ima problema s disanjem, tada je vrijeme da obratite pažnju na nedavne kupnje. Vrlo opasne tvari za dječje tijelo su:

 • Boje za premaze, ukrase i crteže.
 • Dijelovi ljepljive ploče.
 • Prašina i čestice sadržane u njemu.
 • Ostaci sredstava za čišćenje koji se koriste prilikom čišćenja trgovine.

Da biste zaštitili svoje dijete, ne biste trebali odabrati ivericu, kao i predmete prekrivene debelim slojem svijetlih boja. Prirodno drvo, ukrašeno uzorcima izrađenim od laminiranog filma, pomoći će u očuvanju dječjeg zdravlja.

Alergija na ivericu

Iverice se smatraju najčešćim u proizvodnji različitih struktura. Vrlo su prikladni, jer ih je lako obraditi i smatraju se prilično jeftinom opcijom. Ali takvi proizvodi postaju glavni krivci za pojavu problema s dobrobiti..

Simptomi trovanja formaldehidom:

 • Stalna mučnina.
 • Vrtoglavica.
 • Zamagljen vid.
 • Problemi s disanjem.
 • Poremećaji središnjeg živčanog sustava.

Ako se ne želite odreći iverice, trebali biste obratiti pažnju na kvalitetnije proizvode kako ljepljive komponente ne bi sadržavale formaldehid..

Liječenje alergija

Pri prvom pojavljivanju alergije kod osobe potrebno je pružiti medicinsku pomoć kako bi se ublažilo opće stanje pacijenta. Ako je utvrđeno da je osjećaj lošeg povezan s namještajem, treba poduzeti sljedeće radnje:

 • Mokro tretirajte dostupne površine.
 • Dobro provjetravajte sobu.
 • Dajte žrtvi antihistaminike (zodak, cetrin, suprasit).

Ako s vremenom simptomi ne prestanu smetati, morat ćete potpuno napustiti kupnju i kontaktirati alergologa.

Prevencija

Da biste se zaštitili od neželjenih posljedica nakon novih akvizicija, možete se poslužiti sljedećim savjetima:

 1. Proučite podatke o proizvođaču i saznajte koliko su kvalitetni predstavljeni proizvodi.
 2. Prije kupnje, pažljivo proučite odgovarajući certifikat proizvoda;
 3. Pretražite Internet za recenzije ove kupnje.
 4. Pažljivo pregledajte komad namještaja sa svih strana, pobrinite se da nema vanjskih oštećenja i unutarnjih nedostataka.
 5. Sve dijelove konstrukcije prije montaže i nakon nje dobro obrišite vlažnom krpom;
 6. Njuškajte otvorene prostore. Ako postoji oštar i neugodan miris, tada, najvjerojatnije, proizvod sadrži otrovne tvari.
 7. Nakon ugradnje kupljenog predmeta, dobro provjetrite sobu.

Ako je osoba vrlo osjetljiva na razne čimbenike, tada su takva pravila kupnje obavezna. Prije kupnje određenog proizvoda, morate biti sigurni da su poštovani svi GOST-ovi i standardi u njegovoj proizvodnji.

Alergija na namještaj, simptomi, liječenje

Alergijske reakcije su toliko raznolike da ponekad stvari koje ne možemo zamisliti bez svog života postanu uzrok bolesti.

Alergija na namještaj otkriva se iz godine u godinu sve češće i prilično je teško utvrditi glavni uzrok reakcije netolerancije.

Donji materijal ukazuje na to koji su materijali od kojih se izrađuje namještaj najčešće vrlo alergeni i što treba učiniti ako se bolest pojavi..

Članak se također dotiče liječenja i prevencije alergije na namještaj.

Može li namještaj izazvati alergije?

Alergija na namještaj vrlo je vjerojatna pojava koja se razvija kao rezultat reakcije imunološkog sustava na proteine ​​koji su mu strani i druge nadražujuće tvari.

Bilo koji materijal, uključujući one od kojih je izrađen namještaj za dom, može postati alergen za osobu s preosjetljivošću..

Djeca su sklonija alergijskim reakcijama na namještaj. Njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen i stoga često iritance koji su mu novi doživljava kao alergene.

I što više kemijskih sastojaka ima u kućanskim predmetima, to je veća vjerojatnost da će beba imati problema s disanjem, opće zdravlje će se pogoršati, a rinitis ili konjunktivitis će smetati.

Alergije se mogu brzo pojaviti nakon kupnje novih garnitura namještaja za spavaću sobu, dječju sobu, kuhinju. Posebno je opasno kupiti nekvalitetan namještaj za one prostorije u kojima osoba provodi najviše vremena..

Od kojih su materijala izrađen moderni namještaj

Prije stotinjak godina gotovo je sav namještaj koji se koristio u svakodnevnom životu izrađen uglavnom od masivnog drveta..

Danas industrijska poduzeća koja proizvode različite vrste namještaja pokušavaju koristiti suvremenije materijale koji su jeftiniji..

Kuhinjski setovi, stolovi, ormari i stolice izrađeni su uglavnom od iverice, fiberboarda, šperploče i najmodernijeg MDF materijala.

Čisto drvo koristi se samo za proizvodnju elitnih i stoga skupih opcija namještaja.

U nekim je slučajevima kruti okvir izrađen od drveta, što je osnova za ormar, kauč, krevet. A ostatak, ne toliko značajni komadi namještaja, izrađeni su od jeftinijih materijala..

U mekim sofama, foteljama, stolicama, uz krutu podlogu, koriste se i drugi elementi. To su prije svega materijali za pokrivanje, podove i presvlake.

Namještaj od plastike, stakla i kamena.

Plastični kuhinjski setovi smatraju se praktičnim, izdržljivim i atraktivnim..

Plastika je savršeno periva, lagana i ako proizvođač ne uštedi na svojoj kvaliteti, potpuno je bezopasna za ljude čak i kada se zagrije. Plastični namještaj često se koristi u ljetnim vikendicama..

Staklo se uglavnom koristi za proizvodnju kuhinjskih i stolića. Posebna obrada i otvrdnjavanje čine staklene proizvode posebno izdržljivima.

Namještaj od umjetnog kamena također se može vidjeti u modernim kućama. Kamen se koristi za proizvodnju radnih ploča, šankova, kupaonskog namještaja.

Drveni namještaj.

Drveni namještaj vrhunske je kvalitete i trajnosti. Vjeruje se da je njegov glavni nedostatak visoka cijena, pa si ne može svatko priuštiti kupnju visokokvalitetnih stolova, ormara, polica i stolica u svom domu..

Bor se široko koristi za proizvodnju drvenog namještaja, rjeđe ariša i smreke. Breza, jasen i hrast popularni su u industriji namještaja..

Elitni setovi namještaja izrađeni su od oraha, cedra, ružinog drveta, javora.

U prodavaonicama namještaja predstavljena je osnova većine vrsta namještaja:

 • Iverica. Ovo je jedan od najjeftinijih materijala, sastoji se od drvenih strugotina i piljevine, povezanih posebnim ljepilom. Ljepilo sadrži formaldehide, njihova količina mora biti strogo definirana, inače je moguće pogoršanje zdravlja. Iverica se može prekriti bojom, a u ovom slučaju povećava se negativni utjecaj na ljudsko tijelo. Sigurnije je koristiti ivericu, odnosno ivericu prekrivenu laminiranim filmom.
 • Vlaknaste ploče - vlaknaste ploče ili lesonit. Materijal je izdržljiv i jeftin, ali zbog složenosti obrade ne koristi se u velikim količinama u proizvodnji osnovnih elemenata namještaja. Obično se vlaknasta ploča koristi za proizvodnju stražnjih zidova ormara, ladica.
 • MDF je također varijanta fiberboarda, ali mekši, vodootporan i izdržljiv. Za lijepljenje piljevine koristi se prirodni lignin koji je potpuno bezopasan za ljude. MDF se ne koristi u velikim količinama u proizvodnji namještaja, jer je ovaj materijal prilično skup.

Wicker je također vrsta drvenog namještaja. Za njegovu proizvodnju koriste se vrba, bambus, ratan, lješnjak..

Punila koja se koriste u tapeciranom namještaju.

U proizvodnji namještaja prosječne vrijednosti uglavnom se koriste umjetno dobivena punila, a to su:

 • Pjenasti poliuretani - poliuretanska pjena i pjena.
 • Pjenasta guma. Ovaj materijal izrađen je od sintetičke i prirodne gume.
 • Gumirani vlaknasti materijali. Dobiva se tretiranjem konjske dlake, morskih algi ili sintetičkih vlakana lateksom.
 • Vinipor je homogena pjena izrađena od polivinilklorida.
 • Vulkanizirana prirodna guma.

Neke vrste namještaja kombiniraju dvije ili tri vrste punila.

Ovi se materijali koriste za poboljšanje mekoće sofe, kreveta, fotelje.

Najčešće korišteno:

 • Životinjski materijali - konjska dlaka, čekinje, životinjska dlaka, perje i puh ptica.
 • Biljni materijal - morska trava, stabljike konoplje, juta, lan. To također uključuje materijale od valjka izrađene od vate - vatanje, vatiranje, prošivena jakna.
 • Sintetički materijali - sintepon, holofiber, periotek.

Presvlake i materijali za pokrivanje.

Pri kupnji tapeciranog namještaja kupci moraju uzeti u obzir vrstu tapeciranog materijala.

Tapetarija ne utječe samo na izgled namještaja, već može i povećati njegov vijek trajanja, ali naravno može izazvati alergijske reakcije kod ljudi.

Vrste materijala za presvlake:

 • TKANINA. U ovu skupinu spadaju žakard, velur, tapiserija, pamuk, lan, jato.
 • KOŽA. Koža može biti različitog stupnja odijevanja, to također uključuje nubuk i antilop, umjetna koža se široko koristi u proizvodnji namještaja.

Hipoalergeni materijali za namještaj

Koncept hipoalergenskog namještaja razumijeva se kao odsutnost sposobnosti svih materijala koji se koriste da uzrokuju alergije..

Drvo se smatra najsigurnijim u tom pogledu, bolje je odabrati tapecirani namještaj s kožnim presvlakama..

Među ostalim presvlakama, alergijske reakcije su rjeđe:

 • Pamuk;
 • Tapiserija;
 • Šanil;
 • Jacquard.

Hipoalergeni materijali za punjenje:

 • Holofiber;
 • Sintepon i sintetička zimnica;
 • Poliuretanska pjena;
 • Durafil.

Karakteristike kvalitete navedenih materijala također ovise o tome koliko se precizno slijedi tehnologija proizvodnje u poduzeću..

Tvrtke koje brinu o svojoj reputaciji provjeravaju svoj namještaj za sigurnost, što dokazuje i certifikat.

Uzroci alergije na namještaj kod djece i odraslih

Nažalost, čak i visokokvalitetni namještaj od masivnog drveta može dovesti do alergijskih reakcija. To se često događa kod onih koji ne podnose pelud biljaka..

Glavni uzrok svake alergije je specifična reakcija imunološkog sustava na proteine ​​koji su mu strani..

Alergija na namještaj od bora.

Bor sadrži desetke esencijalnih ulja u najvišoj koncentraciji. Sadržaj hlapljivih etera objašnjava ljekovitost bora i njegovu sposobnost liječenja bolesti respiratornog trakta..

Ali s druge strane, aktivne tvari stabla također izazivaju pojavu alergijskih reakcija..

Stoga možemo reći da je glavni razlog alergije na namještaj od bora miris koji dolazi iz njega..

Alergija na namještaj od breze.

Alergeni iz breze smatraju se najmoćnijima. Drveni pelud može dugo ostati u namještaju, što kod nekih uzrokuje razvoj atopijskog dermatitisa.

Gljiva Cryptostroma corticale prisutna je i u drvu breze, što je uzrok sekundarnih alergijskih reakcija..

U brezovoj piljevini mogu se nakupiti još dvije vrste gljiva, to su Aspergillus nigricant i Aspergillus alternaria.

Ne smatraju se pravim alergenima breze, ali često uzrokuju alergije na namještaj izrađen od ploča na bazi drveta..

Oni koji reagiraju na breskvu, dunju, jabuke, kruške specifičnom reakcijom imunološkog sustava, također bi trebali biti oprezni kod razvoja alergije na namještaj od breze. U takvim se slučajevima primjenjuje zakon polivalentne alergijske reakcije..

Alergija na namještaj od iverice.

Iverica je najčešće korišten materijal za izradu modernog namještaja. A u proizvodnji iverica široko se koristi formaldehid, koji je dio ljepila.

Formaldehid je bezbojni plin koji se oslobađa iz ljepila, a ima visok stupanj toksičnosti i negativno utječe na dišni i reproduktivni sustav čovjeka, kožu.

Dokazana kancerogenost formaldehida i promjene pod njegovim utjecajem u funkcioniranju središnjeg živčanog sustava.

Pod utjecajem formaldehida razvijaju se različite vrste alergijskih reakcija.

Prema tehničkim standardima, udio formaldehida u iverici ne smije biti veći od 20% ukupne mase ploče. Što je veći sadržaj plina, to je namještaj manje siguran za ljude..

Formaldehid se najčešće aktivno oslobađa kada se promijene uvjeti skladištenja namještaja. Stoga se oštar miris možda neće osjetiti u trgovini, ali će se jasno očitovati u stanu..

Provjera namještaja na sadržaj formaldehida je teška. Pri kupnji možete procijeniti miris kupljenog proizvoda na onim mjestima gdje vanjske fasade nisu prekrivene laminiranim filmom. Ako se iz namještaja pusti čak i neuhvatljiva oštra aroma, ne biste ga trebali kupiti.

Također, alergija na namještaj od iverice možda se neće zvati formaldehid, već druga tvar otrovna za ljudsko tijelo - boja.

Boje i lakovi izrađeni su od različitih kemijskih sastojaka i jedan od njih može izazvati alergijsku reakciju.

Sastavi za bojanje uglavnom se koriste u proizvodnji dječjeg namještaja kako bi ga djetetu učinili privlačnijim..

Uzroci alergije na tapacirani namještaj

Alergijske reakcije na tapecirani namještaj razvijaju se češće nego na stolove, stolice, ormare koji su uglavnom izrađeni od jedne vrste materijala.

Glavni razlozi za pojavu simptoma alergije kada je tapacirani namještaj u stanu su:

 1. Sami materijali koji se koriste u proizvodnji namještaja. Alergije može uzrokovati drvo koje je dio iverice, nekvalitetne plastike koja se koristi za spajanje dijelova ljepilom. Često su uzrok alergijskih reakcija materijali za presvlake i kemikalije koje se koriste za njihovu impregnaciju. Proteini životinjske sline koji se nakupljaju u presvlakama također mogu uzrokovati alergije..
 2. Grinje. U mekanim dijelovima namještaja i materijala za presvlake tijekom godina neizbježno se nakuplja prašina koja sadrži milijune grinja i njihov otpad. Naime, grinje kućne prašine često uzrokuju respiratorne alergijske reakcije..

Uzroci alergije na namještaj Ikea

Ikea je popularna marka kućanskih dobara. Tvrtka se također bavi masovnom proizvodnjom namještaja, uključujući tapecirani.

Ovaj namještaj odlikuje proračunska cijena, atraktivan dizajn i mogućnost samostalne montaže..

Ali ponekad možete susresti pritužbe da namještaj ikeevka uzrokuje alergijske reakcije.

Ali nema više takvih pritužbi nego na proizvode drugih proizvođača, jer je namještaj u Ikei izrađen od gotovo svih istih materijala kao i u ostatku industrije namještaja širom svijeta..

Stoga ne čudi što osoba može reagirati na proizvode ove marke s alergijama..

Uzrok bolesti postaju iverice, premazi za boje i lakove, korištene presvlake i punila te razne impregnacije. Moguće je točno utvrditi na što tijelo reagira, preosjetljivost je moguća samo provođenjem alergo testova.

Simptomi

Alergeni pronađeni u namještaju, u većini slučajeva, puštaju se na otvoren prostor i prenose u sobe. To znači da se alergijska reakcija najčešće očituje oštećenjem dišnog trakta i očne konjunktive..

Osobu mogu zabrinuti:

 • Ponovljeno kihanje s puno sluzi;
 • Nasalna kongestija;
 • Perkusije u ustima i ždrijelu;
 • Suhi paroksizmalni kašalj;
 • Konjunktivitis, koji se očituje pojačanom lakrimacijom, crvenilom bjeloočnica, svrbežom, oticanjem kapaka.

U kontaktu s površinom namještaja, alergičari razvijaju osip, osip i atopijski dermatitis..

Ozbiljnost simptoma alergijske reakcije na namještaj ovisi o koncentraciji alergena, individualnoj osjetljivosti tijela.

Najteže se podnosi udisanje mirisa s novih predmeta za kućanstvo; prvih dana nakon kupnje namještaja često se razvijaju napadi gušenja, koji se uklanjaju samo lijekovima.

Alergijske reakcije na namještaj mogu također pokazati simptome koji nalikuju tijeku prehlade. To jest, osoba osjeća slabost, slabost, grlobolju, lagano povećanje temperature.

Sukladno tome, takve promjene u dobrobiti nisu povezane s alergijama, što samo dovodi do povećanja imunološkog odgovora tijela..

S produljenim tijekom alergije na namještaj prijeti prijelaz blagih oblika patologije u bronhijalnu astmu i kroničnu urtikariju.

Liječenje lijekovima

Alergija na namještaj liječi se prema istim principima kao i druge alergijske bolesti. Prije svega, potrebno je utvrditi izvor oslobađanja alergena i eliminirati ga..

Da, morate se riješiti novog namještaja. U slučaju da se utvrdi da alergiju uzrokuju materijali od tkanine, punila i presvlake, možete ih zamijeniti hipoalergenima, ali to ponekad postaje skuplje od same kupnje.

Glavni način liječenja alergija je uzimanje antihistaminika. Liječnik ih mora propisati, doziranje i ukupno trajanje terapije pojedinačno se odabiru za svakog pacijenta.

Odnosi se na lijekove s antialergijskim djelovanjem druge generacije. Dostupno u obliku tableta i u sirupu.

Propisano je za uklanjanje simptoma alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Uklanja urtikariju i pomaže kod dermatoza koje svrbe.

Tablete su namijenjene liječenju bolesnika starijih od 6 godina, sirup se može koristiti od druge godine života. Oba oblika lijeka koriste se jednom dnevno, bolje ih je uzimati u večernjim satima.

Djeci se dnevna doza sirupa može podijeliti u dvije doze..

Analozi Tsetrina su oni pripravci koji sadrže glavni aktivni sastojak - cetirizin.

Ako Tsetrin nije moguće kupiti, tada će ga zamijeniti sljedeći analozi:

 1. Allertek;
 2. Zincet;
 3. Zyrtec;
 4. Zodak;
 5. Letizen;
 6. Parlazin;
 7. Cetirizin Hexal;
 8. Cetirinax;
 9. Fenistil kapi.

Ovaj antihistaminik pripada trećoj generaciji. Feksofenadin je tvar koja se nalazi u desecima antihistaminika.

Indikacije za imenovanje:

 • Rinoreja, kihanje alergijske prirode;
 • Osip na koži popraćen svrbežom;
 • Konjunktivitis;
 • Spazam bronhija.

Fexofenadine nema sedativni i kardiotoksični učinak na tijelo.

Fexofenadine tablete propisuju se samo pacijentima starijim od 6 godina. Uzimaju se u dozi određenoj za dob jednom dnevno. Ako dijete još nema 12 godina, preporučuje se popiti dnevnu dozu dva puta.

Feksofenadin se nalazi u lijekovima kao što su:

 1. Allegra;
 2. Telfast;
 3. Feksadin;
 4. Fexofast;
 5. Fexofen.

Lijek najnovije generacije, glavni aktivni sastojak je levocetirizin. Dostupno u obliku sirupa i tableta.

U osnovi, Tsetrilev je propisan za liječenje alergijskog rinitisa, koji se razvija pod utjecajem kućne prašine i biljnih mikročestica. Lijek također uklanja simptome idiopatske urtikarije.

Terapijski učinak razvija se vrlo brzo - kod većine bolesnika simptomi alergije popuštaju nakon otprilike 15 minuta nakon uzimanja lijeka.

Tablete se propisuju 5 mg levocetirizina jednom dnevno. Liječenje lijekom moguće je samo ako pacijent ima najmanje 6 godina.

Levocetirizin se također nalazi u sljedećim antihistaminicima:

 1. Levocetirizin.
 2. Aleron.
 3. Alerzin.
 4. Ksizal.
 5. L-cet.

Antihistaminik druge generacije. Glavni aktivni sastojak je loratadin.

Claritin se može isporučiti u tabletama i sirupu. Propisan je lijek za uklanjanje simptoma cjelogodišnjeg i sezonskog rinitisa, alergije na namještaj, kožne manifestacije alergijskih reakcija.

Sirup se propisuje od dvije godine, doziranje u ovoj dobi odabire se na temelju tjelesne težine, a dnevna količina lijeka može se podijeliti u dvije doze.

Da bi eliminirali simptome alergije, odrasli pacijenti trebaju dozu od 10 mg loratadina dnevno, pije se odjednom.

Uz Claritin, loratadin se nalazi u sljedećim antihistaminicima:

 1. Clarisens.
 2. Alerpriv.
 3. Claridol.
 4. Clarotadine.
 5. Clarifer.
 6. Lorahexal.
 7. Loradine.
 8. Lorid.
 9. Erolin;
 10. Loratadin.

Ovaj lijek je sprej koji se koristi za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa..

Sastav spreja za nos predstavljen je posebnim emulgatorima i uljima koji se, kada se nanose na sluzavi sloj nosnih prolaza, pretvore u gel sa zaštitnim i antihistaminskim svojstvima..

Prevalin je posebno učinkovit kada se koristi rano u razvoju rinitisa ili kao preventivna mjera.

Sprej prskajte do tri puta dnevno. Jedan sprej dovoljan je za učinkovitu zaštitu od alergena 4-6 sati.

Prevalin je potpuno siguran i koristi se u dječjoj praksi. Ne ograničavajte upotrebu spreja za nos tijekom trudnoće i dojenja.

Lijek se može kombinirati s bilo kojim sistemskim antihistaminicima.

Sprej za nos čiji je glavni aktivni sastojak mometazon furoat, sintetski glukokortikosteroid.

Pod utjecajem GCS-a brzo se uklanja oticanje iz nosnih prolaza, smanjuje se količina proizvedene sluzi, kihanje prolazi.

Broj doza za injekciju Nasonex sprejom odabire se pojedinačno. U početku se u liječenju alergijskog rinitisa obično propisuju dvije injekcije u svaki nosni prolaz jednom dnevno..

Ako simptomi alergije ne nestanu u potpunosti kod ove doze, tada se broj injekcija povećava na 4.

Kada se postigne remisija, dozu Nazonexa treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Nasonexovi analozi za aktivni sastojak:

 1. Avecort;
 2. Aldecin;
 3. Azmakort;
 4. Bekonaza;
 5. Beclorin;
 6. Rhinoclenil.

Sprej, koji također pripada lijekovima s glukokortikosteroidima. Njegov glavni aktivni sastojak je flutikazon furoat..

Zbog flutikazona, Avamis sprej djeluje protuupalno, antipruritično i anti-edematozno.

Lijek se može koristiti za uklanjanje alergijskog rinitisa u bolesnika starijih od 2 godine.

Odrasli u početku trebaju dva spreja u svaku nosnicu jednom dnevno..

Nakon ublažavanja simptoma, broj injekcija smanjuje se na jednu. Djeca odmah primaju jedan sprej intranazalno.

Ako je takav tretman neučinkovit, tada treba povećati broj injekcija na dvije u svakom nosnom prolazu..

Ne postoje analozi Avamis spreja za djelatnu tvar. Imati sličan učinak na tijelo:

 1. Asmoval 10;
 2. Allertek;
 3. Vibrocil;
 4. Gistaphen;
 5. Ksilometazolin.

Lijekove za uklanjanje svih simptoma alergije na namještaj treba odabrati liječnik. Uz blagi tijek bolesti moguće je koristiti samo jedan sprej.

Sustavni antihistaminici koriste se ako se alergija očituje samo kožnim simptomima.

Sprječavanje bolesti

Alergija na namještaj može biti rezultat specifične reakcije tijela, kako na same materijale, tako i na grinje. Kako se ne bi sumnjalo u vrstu alergena, preporučljivo je utvrditi ga pomoću posebnih testova alergije..

Bolest će nestati ako se kontakt s alergenom tvari potpuno eliminira, ali ponekad se to ne može postići. Stoga alergičari moraju više vremena posvetiti organiziranju kućnog života..

Da biste smanjili vjerojatnost razvoja alergijske reakcije, morate:

 • Oslobodite stan onih kućanskih predmeta koji mogu nakupiti prašinu. To su teške zavjese, tepisi i sagovi, krzneni pelerine. Namještaj treba odabrati s više drvenih detalja. Prirodne tkanine i koža sigurnije su od presvlake.
 • Nužno je provoditi mokro čišćenje barem jednom dnevno. Nije preporučljivo koristiti agresivne deterdžente. Otprilike jednom tjedno potrebno je usisati tapacirani namještaj, zidove, ukloniti prašinu s ormara, polukatnica. Usisavači bi trebali biti odabrani s HEPA filterom ili aquafilterom koji mogu uhvatiti i najmanje čestice prašine. Nakon čišćenja, uvijek biste trebali presvući odjeću u kućanstvu da biste je očistili.
 • Uništite grinje. Parazit se nakuplja u mekim tkivima, igračkama, tepisima. Kako bi se smanjio broj krpelja, predviđena mjesta njegovog nakupljanja trebaju biti podvrgnuta akaricidnom liječenju. Za to se koriste Allergoff sprej i niz drugih, postupak se provodi svakih šest mjeseci. Mekane igračke, zavjese i pelerine trebaju se prati što je češće moguće. Krpelj također umire ako se ljeti stvari drže na izravnoj sunčevoj svjetlosti barem četiri sata. Zimi krpelj ugine ako je najmanje dva sata izložen temperaturama ispod 18 stupnjeva.
 • Količina alergena u zraku u okolišu može se smanjiti pomoću uređaja za pročišćavanje zraka. Moraju imati HEPA filtre ili fotokatalitičke uređaje za čišćenje kao što je Daikin. Pročišćivači zraka za alergičare i obične ljude posebno su potrebni u spavaćoj sobi, dječjoj sobi.
 • Hipoalergene ili zaštitne navlake. Ove vrste pokrivača koriste se za pohranu gornje odjeće, krznenih kaputa, posteljine. Navlake su izrađene od gustih tkanina, kroz koje je nemoguć prodor čestica prašine i alergena. U presvlake se mogu staviti i madraci.
 • Odaberite namještaj glatke površine, bez složenih reljefnih elemenata. Takav se namještaj puno lakše obrisati od prašine..
 • Kontrolirajte razinu vlažnosti u sobi. Ako je zrak presuh, u zraku ima više prašine. Ali, vrijedno je zapamtiti da visoka vlažnost zraka također povećava broj plijesni i grinja u kući. Optimalni pokazatelj vlažnosti u stambenom stanu trebao bi biti na razini od 35-50%. Za to možete koristiti ovlaživače zraka..

Alergičari ne žele kućne ljubimce, ribe i ptice držati kod kuće. Obavezno kupite samo visokokvalitetni namještaj čiji su materijali izrađeni u skladu sa svim sigurnosnim standardima. Da, bit će skuplje, ali ne biste trebali štedjeti na zdravlju.

Kako testirati namještaj na alergenost

Ako sumnjate da alergiju uzrokuje namještaj, to morate sigurno utvrditi.

Da biste to učinili, trebali biste odjednom kontaktirati nekoliko organizacija:

 • SES, odnosno regionalna ili gradska sanitarna i epidemiološka stanica. Potrebno je telefonom ili pismenim putem ostaviti zahtjev za ispitivanje namještaja na prisutnost otrovnih tvari u njemu. Alergije mogu uzrokovati formaldehid, fenol i brojni drugi kemijski spojevi; njihova će razina utvrditi posebna laboratorijska ispitivanja. Potrebno je provjeriti sav novi namještaj, uključujući madrace, jastuke koji dolaze uz sofu itd..
 • Rospotrebnadzor. Ova je organizacija angažirana na osiguranju sanitarne i epidemiološke dobrobiti stanovništva zemlje, a možete pitati stručnjake organizacije što se prema zakonu može učiniti s nekvalitetnim namještajem.
 • Nezavisni laboratorij ekološkog stanja. Takvi laboratoriji postoje u gotovo svim velikim gradovima. Mogu naručiti analizu zraka u stanu na alergene, grinje, kemijske spojeve.

Koji se proizvodi koriste za liječenje namještaja od alergija

Kako biste smanjili manifestacije alergijske reakcije na namještaj, možete se poslužiti pomoću suvremenih dostignuća.

Razni antialergijski proizvodi danas su popularni za liječenje namještaja, kućanskih predmeta, tekstila i za pranje stvari..

Korištenje takvih proizvoda omogućuje vam neutraliziranje većine alergena u kućanstvu..

U slučaju alergija, sljedeće će pomoći u zaštiti okolnog prostora:

 • All-Up je koncentrirani pripravak za čišćenje tepiha. Biorazgradiva otopina ne samo da uništava alergene, već se dobro nosi s prljavštinom, masnim mrljama.
 • ADS sprej koristi se za obradu tepiha, namještaja, tekstilne galanterije. Ne preporučuje se za predmete svijetle boje.
 • ADMS se može koristiti za obradu proizvoda svijetle boje.
 • Allergen Wash je koncentrirana otopina za pranje. Uklanja grinje, alergene peludi, prašinu iz kućanstva, životinjsku dlaku. Uklanja prljavštinu s odjeće bez dodatne upotrebe praška za pranje.
 • X-MITE je prašak za čišćenje koji neutralizira alergene i ubija grinje u tepisima i presvlakama.
 • ODRX - neutralizator spreja jakih mirisa, uključujući kemijske.

Da bi se kuća oslobodila alergena uz pomoć navedenih lijekova, liječenje treba redovito provoditi. Mnogostrukost i način upotrebe sprejeva, praha i otopina naznačeni su u uputama.

Je li moguće vratiti namještaj natrag ako ste alergični na njega

Prema zakonu, kupac ima pravo vratiti namještaj u roku od 14 dana nakon kupnje bez navođenja razloga. Naravno, trebao bi imati blagajnu, a sam namještaj ne bi smio biti oštećen..

Naravno, za dva tjedna malo je vjerojatno da će se alergijska reakcija u potpunosti manifestirati, pa se alergičari u većini slučajeva jednostavno moraju riješiti nove akvizicije. Ali možeš ići i drugim putem.

Ako SES donese službeni zaključak o višku štetnih tvari u određenim elementima namještaja, tada se možete dogovoriti s tvrtkom za vraćanje robe. U pravilu se u takvim situacijama proizvođač sastaje na pola puta.

Druga je mogućnost vraćanje namještaja s utvrđenim sadržajem štetnih tvari po zdravlje putem suda. Vrijedno je uzeti u obzir da suđenje slučaja može trajati mnogo mjeseci, a ishod njegovog završetka ovisi o profesionalnosti branitelja ljudskih prava..

Kako odabrati nealergenski namještaj

Kupljeni namještaj oduševit će vas desetljećima i neće štetiti vašem zdravlju ako se nabavi prema svim pravilima.

Čak i u fazi odabira tapaciranog namještaja, trebali biste:

 1. Provjerite sve certifikate kvalitete i sukladnosti. Pouzdani proizvođači svakom proizvodu prilažu putovnicu;
 2. Utvrdite koji su materijali i impregnacije korišteni za presvlake;
 3. Cijenite miris koji dolazi iz namještaja. Nužno je uzeti u obzir koji se mirisi emitiraju tamo gdje dijelovi namještaja nisu prekriveni folijom za laminiranje, furnirom i dodatnom završnom obradom.

Ne biste trebali kupiti očito najjeftiniji namještaj. Rijetko se takvi kućanski predmeti prikupljaju od kvalitetnih sirovina. Tapacirani namještaj bit će manje alergen ako je prekriven žakarom, kožom ili kvalitetnim nadomjescima..

Alergija na namještaj u modernom svijetu nije rijetka. Industrija razvija i proizvodi mnoge nove vrste sirovina, od kojih se neke koriste i u namještaju.

Kada kupujete novi kauč, krevet, garniture namještaja, ne biste trebali žuriti, sami proizvođači savjetuju vam da saznate sva interesantna pitanja o kvaliteti robe i korištenim materijalima od prodajnih savjetnika.

Ako se nakon postavljanja namještaja pojave neugodne i neugodne senzacije, prije svega morate zasebno isključiti alergije na sve sastavne dijelove kupljenih proizvoda.


Publikacije O Uzrocima Alergije